Scheren anno nu: het ‘krabbertje’ is weer terug

De aloude Double Sided Safety Razor is een hit. Ouderwets scheren is het nieuwe scheren, met dank aan de barbier.

Onze grootouders zworen al bij het krabbertje, de officiële benaming is overigens Double Sided Safety Razor. Het bestaat uit een houder met twee metalen plaatjes waartussen een vlijmscherp scheermesje wordt geschroefd. Daardoor is er aan twee kanten een snijvlak. Je vervangt het mesje door de houder los te schroeven van de twee platen.

Valkuil

Het lijkt veel op het moderne wegwerpmesje en dat is meteen de valkuil. Daardoor heb je de neiging te hard van stapel te lopen en dat leidt onevenredig vaak tot een bloedbad. Een krabbertje is veel scherper en heeft niet de ultiem beveiligde scheerkop en verzorgende strips die bijvoorbeeld een Gilette Mach 3-scheersysteem wel heeft.

Gebruik het krabbertje dan ook met beleid. Trek de huid strak als je begint. Scheer vervolgens met korte halen. De gouden regel om glad te worden zonder bloedvergieten: Oefen vooral geen druk uit, maar laat het mesje glijden over je wangen.

openingsbeeld het krabbertje

Barbershop

De afgelopen jaren beleefde de barbier een opleving. Daardoor hebben we kennis gemaakt met de retrosfeer die de barbershop kenmerkt. Dat authentieke wil menig man ook in de eigen badkamer, en dat verklaart de hernieuwde belangstelling voor het krabbertje.

Daarnaast is duurzaamheid voor veel mannen een thema. Met een krabbertje zit je goed, want dat gaat een mensenleven mee als je er een beetje goed voor zorgt. En er komt geen plastic aan te pas dus je draagt minder bij aan de afvalberg.

krabbertje

Naar Europa

Gillette, opgericht door King Camp Gillette in 1901, heeft wereldwijd naam gemaakt met de Double Sided Safety Razor, al is het wel uitgevonden door een ander. William Henson vroeg namelijk al in 1847 octrooi aan op een voorloper ervan. Maar het was King Camp die er een groot succes van wist te maken.

Zijn meesterzet was dat hij krabbertjes meegaf aan de Amerikaanse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog in Europa gingen strijden. Daardoor maakte de Europese man kennis met dit scheerattribuut. De soldaten zelf hadden eveneens de smaak te pakken gekregen en eenmaal terug in de Verenigde Staten bleven ze het mesje gebruiken. Ook toen al was de houder vrij goedkoop en liep King Camp Gillette binnen met de verkoop van de dure mesjes.