Deze nieuwe Nikes lijken op de oude Batman

De nieuwe Nike Air Max 90 ‘Batman’ zijn een ode aan Adam West, de meest campy Batman aller tijden.

Nike Air Max 90 Batman
Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg

De nieuws Batmanfilm, getiteld The Batman, is nu te zien in de bioscoop. De recensies zijn ingetogen lovend. De Volkskrant recenseerde zuinigjes met “prima uitvoering”, maar reserveerde er wel vier sterren voor. NRC Handelsblad vond The Batman “visueel vuil, luguber en regenachtig”, wat bedoeld was als compliment. Op de International Movie Database recenseerden de bezoekers The Batman met – op moment van schrijven – een indrukwekkende 8,6.

Batman is waarschijnlijk de meest verfilmde superheld, zowel van de DC-franchise als die van Marvel. Vele acteurs gingen Robert Pattinson voor in de vertolking van Bruce Wayne en zijn alter-ego-de-Vleermuisman. Aan een van de voorgangers van Robert Pattinson brengt Nike nu een ode met de nieuwe Nike Air Max 90 ‘Batman’.

Adam West (1928 – 2017) was niet de eerste acteur die de rol van Batman speelde (dat was Lewis Wilson in 1943), maar West was waarschijnlijk wel de meest campy vertolker. Tussen 1966 en 1968 speelde West de rol van Batman in de tv-serie, met Robin (Burt Ward) als zijn trouwe rechterhand.

Tegenwoordig is Batman zwart als de nacht. In de jaren zestig was dat anders. De Batman van Adam West was grijs met een zwarte kap en cape. Het Batman-logo was in goudgeel gedacht, net als de wonderlijke riem. 

Dat kleurenpalet vind je terug op de Nike Air Max 90. De overlays en de mudguard zijn Wolf Grey. (Mudguards zijn het onderste deel van het bovenwerk, net boven de zool, bedoeld ter versteviging en protectie.)

Op het bovenwerk (de upper) en op de hiel zijn accenten aangebracht in University Gold, net als op de rubberen zool. University Gold is de kleur van het Batman-logo op de borst van Adam West.

Adam Wests interpretatie van de Dark Knight was een beetje kitscherig. Zijn kostuum versterkte dat; hij had niets van het dreigende en intimederende (op het psychopatische af) dat de moderne Batmanvertolkers uitstralen.

Nike Air Max 90 Batman

Maar de kleurencombinatie die licht kitscherig oogde bij West, ziet er fantastisch uit bij de Nike Air Max. Deze filmsneaker oogt stoer, maar met een zachte touch vanwege het geel (University Gold moeten we eigenlijk zeggen).

De prijs? Op dit moment moet je € 165,50 bij de kassa achterlaten om de trotse bezitter te worden van een paar Nike Air Max 90 Batman. De recensie van ModMod: het is de investering waard.

Stijl
rene lacoste
Korte geschiedenis van het poloshirt
Door Arno Kantelberg
Stijl
Johan Cruijff ontvangt zijn Porsche uit handen van Ben Pon.
De 30 coolste sporters aller tijden
Door Arno Kantelberg