11 Dingen die je nog niet over Nintendo wist

Nintendo is één van de meest bekende en geliefde bedrijven ter wereld. Toch denken we dat je de volgende 11 dingen nog niet weet.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

Het Japanse bedrijf – wiens naam staat voor ‘laat geluk over aan de hemel’ – werd opgericht in 1889 en in die 125 jaar zijn er meer dan 200 Mario-games en tientallen consoles en handhelds geproduceerd. Oké, twaalf dingen die je nog niet wist.

Lang voordat er videogames waren, maakten ze sexy speelkaarten

Nintendo begon als een speelkaartenbedrijf, in het bijzonder speelkaarten met sexy pin-up modellen. Past goed in Nintendo’s geschiedenis van rare seksueel getinte dingen. Zoals het feit dat ze vroeger Love Hotels hadden en vergeet die vunzige 8-bit NES-titels niet. We noemen een Hot Slots, Bubble Bath Babes en Peek a Boo Poker.

Bosjes en wolken zijn precies hetzelfde in Super Mario Bros.

Het beperkte geheugen van toen zorgde voor veel shortcuts in vroege Nintendo-games. Neem de donsachtige wolken in Super Mario Bros. Ze zijn precies dezelfde als de kleine groene bosjes op de grond. En ze zijn niet de enige, let maar op of je meer ‘dubbelgangers’ kunt vinden.

Luigi is het liefdeskind van Mario en Koopa

Niet echt natuurlijk, dat zou raar zijn. Maar om het tekort aan geheugen te omzeilen moesten designers creatief zijn met Luigi. Ze namen Mario’s grove lichaamsstructuur en het kleurenpalet van de geel en groene Koopa’s om Luigi te maken. Die arme lange slungel lukt het ook nooit om uit Mario’s schaduw te stappen.

Donkey Kong vond ‘springen’ uit

Mario maakte zijn debuut in de 80’s in Donkey Kong. Niet als Mario, maar als Jumpman. Waarom? Omdat het één van de eerste karakters was die ‘sprong’ in een videogame. Klinkt gek nu, maar springen was in de 80’s kennelijk al genoeg om iemand van z’n sokken te blazen.

De Game Boy is uitgevonden door een conciërge

Ok, een klein beetje overdrijven mag. Gunpei Yokoi was bezig met onderhoud in de Nintendo-fabriek, toen CEO Hiroshi Yamauchi langskwam. Yamauchi merkte een apparaat op dat Yokoi in zijn vrije tijd had gebouwd. Dat ‘speelgoed’ werd de Ultra Hand, een bestseller. Yokoi werd designer, veranderde een saaie rekenmachine in de Game & Watch – ook een bestseller – en creëerde uiteindelijk de Game Boy. Het kroonjuweel van handheld gaming.

Duck Hunt was een remake

Samen met de Zapper gun heeft het schietspel een iconische status gekregen en is onderdeel van de NES-legende. Maar de NES-versie blijkt een remake te zijn van Laser Clay Shooting System uit 1973. Klinkt niet zo sexy als Duck Hunt, maar was waarschijnlijk net zo verslavend.

De NES hield het record voor best verkopende console tot de introductie van de Wii in 2006

Voor de mensen die opgroeiden met de Super NES of Nintendo 64 is dat misschien verrassend. De originele NES was dus tientallen jaren lang de koning. Totdat de Wii zijn gezicht liet zien. De twee hebben samen meer dan 130 miljoen consoles verkocht.

Nintendo maakte een ordinaire Lego-kopie

Lego is net zo iconisch als Nintendo, maar toch probeerden de Japanners hun eigen blokjessysteem. Kennelijk is alles weer bijgelegd, want er zijn al ontelbare Lego-games verschenen op de Nintendo-systemen. Goede handel maakt alles goed.

Meer Nintendo DS-en verkocht dan Game Boy’s

Dit snapten wij ook niet, maar kennelijk is de DS succesvoller dan wij dachten. Al meer dan 125 miljoen keer verkocht en het ziet er niet naar uit dat dit binnenkort minder gaat worden.

Nintendo dacht na over een telefoon

In plaats van een Samsung of een iPhone hadden we nu de hele dag kunnen staren naar een Nintendo-phone. Het idee was een Game Boy vermengd met een smartphone. Nintendo heeft een nieuwe mobile gaming-strategie aangekondigd, maar of daar nu wel een telefoon bij gaat komen,geen idee. Hoe had de wereld eruit gezien als het plan in 2004 wel groen licht had gekregen?

Super Mario Kart promootte drank

In de eerste Super Mario Kart vierden karakters als Bowser en Princess Peach hun overwinning met een goede fles champagne. Ze haalden een fles tevoorschijn om hem vervolgens in een keer leeg te drinken. Die stijve Amerikanen vonden dat maar niks en daarom kijk je nu naar Mario en co die hun overwinning nuchter vieren.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg