Tijd met een Twist – 5 klokken om je mee te onderscheiden

Want slechts drie wijzers is zo 2021.

Stel: je bent op zoek naar een klok, maar je wilt iets anders. We tippen je M.A.D. Gallery, M.A.D. staat trouwens voor Mechanical Art Devices. Gecreëerd door horlogemerk MB&F. Niet alleen als een winkel om hun creaties te tonen, maar ook om gelijkgestemden een podium te geven.

Al snel kwam hier het werk van Frank Buchwald bij in de vorm van zijn ‘Machine Lights’-lampen. De Nixie Machine volgde en nu is de laatste versie gepresenteerd. De Nixie Machine III is, zoals de naam doet vermoeden, de derde versie van Buchwalds creatie. Ditmaal is het een soort schorpioen-achtige vorm met grote stalen poten waarop de nixie tubes rusten. 

De klok laat de tijd zien door middel van deze gloeiende en met gas gevulde kathode-tubes. De techniek werd in de 50’s geïntroduceerd en werd een populaire manier om cijfers te presenteren. Je zag ze bij computers, klokken en andere industriële apparaten. Uiteindelijk werden ze jammer genoeg vervangen door de meer praktische – maar ook minder charmante – LED’s. 

Het is een indrukwekkend handgemaakt geheel, waar metalen slangen vanuit het brein van de machine informatie doorgeven aan de Nixie-tubes. De stalen Nixie Machine III is compleet gemaakt van roestvrij staal en met de hand bewerkt. De tijd stel je in op afstand door middel van wifi. Net zoals een gedimde look voor ’s avonds. De Nixie Machine III is gelimiteerd tot 18 stuks en kost circa €29.800 (CHF32.000). Je vindt de bijzondere klok in de M.A.D. Gallery’s over de hele wereld en online via de site van M.A.D. Gallery. Er is meer, daarom geven we je nog een paar suggesties.

Sculpture of Time

Een andere klok waarvoor we een bescheiden obsessie hebben gecreëerd is de Sculpture of Time van het Zwitserse Around Five. Een unieke tafelklok (vanaf omgerekend zo’n €2.400) die je tijd op een andere manier laat ervaren, in de vorm van een golf. Met de hand geassembleerd in Zwitserland en bedacht door ingenieur Antoine Lorotte en ontwerper Philippe Vallat. Het bovenste gedeelte van de klok, de golf, is een stuk geslepen en gegraveerd metaal.

De Sculpture of Time is een klok met één wijzer, ofwel de zon. De golf is statisch, maar de zon beweegt over de golf. De zon begint op te komen vanaf de mediaan om 06.00 uur, bereikt zijn hoogtepunt om 12.00 uur, wordt negatief om 18.00 uur, bereikt zijn laagste punt om 00.00 uur en keert terug naar de mediaan om 05:59:59 uur waar de enkele wijzer zichzelf in tien seconden terugschuift naar 06:00 uur.

Starfleet Explorer

Nee, niemand heeft een bureauklok nodig van €9.700, maar misschien toch wel. Kijk naar deze nieuwe samenwerking tussen MB&F en L’Epée. Science fiction-fans kunnen hun hart ophalen aan de Starfleet Explorer. De tijd lees je af door middel van de buitenste ring voor de uren en een draaiende schijf voor de minuten. Het uurwerk, met een gangreserve van acht dagen, zie je door het stalen frame. De Starfleet Explorer is beschikbaar in het blauw, rood en groen, elk gelimiteerd tot 99 stuks. 

Nixie Time Zone V2

Nog één nixie-klok dan, omdat we de techniek onweerstaanbaar vinden. De Nixie Time Zone V2 is gemaakt om achtereenvolgens de tijd in vijf verschillende tijdzones weer te geven. De tijd wordt weergegeven met behulp van echte Nixie-buizen die in de jaren 60 met de hand zijn gemaakt. Deze met gas gevulde buizen hebben, net zoals bij de Nixie Machine III een levensduur van meer dan 20 jaar bij standaard gebruik en zijn tegenwoordig bijna niet meer te vinden. De Nixie Time Zone Clock V2 is gelimiteerd tot slechts 100 stuks.

Betaalbare tip: QLOCKTWO hoort niet bij M.A.D. Gallery, maar is nog steeds een bijzondere manier om een andersoortige klok in huis te hebben. Het is bijna eerder een kunstinstallatie dan een rechttoe rechtaan klok. Een cult klassieker die de tijd aangeeft met woorden in intervals van vijf minuten. Geen wijzers, maar 110 – schijnbaar willekeurige – letters in een matrix. Het oogt als een kruiswoordraadsel, maar de juiste woorden lichten op waarna je leest hoe laat het is. Bijvoorbeeld ‘het is half één’. De tussenliggende minuten worden aangegeven met oplichtende punten aan de vier hoeken van de klok. Ze beginnen bij €465, met de Classic voor €1.270.

Beeld: M.A.D. Gallery & Qlocktwo