Bij deze pizzeria kan je pas over een jaar terecht

Bij nNea eet je de lekkerste én prijswinnende pizza’s van Amsterdam.

Je moet er even geduld voor hebben en toch zijn de pizza’s van Vincenzo Onnembo de moeite waard. De mede-eigenaar van pizzeria nNea in Amsterdam deed voor de zoveelste keer mee aan de pizza UNESCO Contest en eindige bij de laatste tien pizzabakkers (en er volgden meer internationale prijzen). Jawel: Amsterdam heeft een van de beste pizzeria’s ter wereld.

De reserveringslijst voor dit restaurant is dan ook láng: voor 2024 zit nNea zo goed als volgeboekt. Je kunt er alleen nog op inloop terecht, er worden iedere dag een paar plekken vrijgehouden aan de bar. Wat je kan verwachten van nNea? Nieuw-Napolitaanse pizza’s van Vincenzo, de Italiaan die klaarblijkelijk weet hoe je een uiterst goede pizza maakt. Zijn pizza’s zijn in de basis authentiek uit Italië, met een dikke krokante korst, een luchtige bodem en toppings van de beste kwaliteit.

Vincenzo komt uit Napels, maar heeft het een en ander van de wereld gezien. Hij verhuisde jaren geleden naar Londen om daar zijn bestaan als kunstenaar voort te zetten. In 2009 belandde hij in Rotterdam, waar hij naast zijn studie een illegaal pop-up restaurant opende.

De rest van zijn culinaire carrière geschiedde. Als geboren Napolitaan leerde hij zichzelf de fijne kneepjes van het pizza maken. Dat doet hij aan de hand van de Napolitaanse traditie en het scheikundige proces van het deeg. Zijn pizza’s in Rotterdam waren een ongekend succes, maar pas toen Vincenzo in de finale stond van de Pizza UNESCO Contest, had hij door dat zijn pizza’s niet ten onder deden aan de real deal pizza’s in Napels.

Als oplettende zakenman viel het hem op dat er in Amsterdam geen echte Napolitaanse pizzabakkers zijn en besloot hij zelf een Napolitaanse pizzeria te openen in Amsterdam. Het verhaal verklaart de naam van het restaurant: het staat voor ‘new Neápolis’, de verbinding met Napels, tradities, scheikunde en Vincenzo’s verhaal.

Op de kaart staan naast een aantal klassiekers ook excentrieke pizza’s, die net iets creatiever zijn dan de bekende Napolitaanse pizza toppings. Vincenzo is niet gebonden aan clichés – en ook niet aan een tekort aan klanten.

nNeaBilderdijkstraat 92H, Amsterdam-West.