No Sweat? Echt wel (en dat is maar goed ook)

We zweten wat af. Heel fijn, want zweet dient om je lijf af te koelen. Ook deze vier bekende mannen hebben regelmatig klotsende oksels

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Dagelijks produceert een mens tussen de honderd milliliter en acht liter (!) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie oplopen tot wel één à twee liter per uur. Zweet bestaat bijna geheel uit water. Maximaal één procent van zweet wordt gevormd door mineralen en andere stofjes.

Tijdens fysieke inspanning zweten we over de héle huid, tijdens emotionele spanning alleen via de oksels, handpalmen, de voetzolen en het voorhoofd. Ook sterren zweten zo nu en dan – vier spetterende voorbeelden:

Meat Loaf

Eigenlijke naam van de zanger en acteur was Marvin Lee Aday (1947 – 2022). Meat Loaf overleed aan complicaties van COVID, maar is onsterfelijk door het nummer én de clip bij Paradise by the Dashboard Light waarin het duet dat hij eigenlijk zong met Ellen Foley met bloed, zweet, tranen én veel vuur werd geplaybackt door Karla DeVito (zie openingsbeeld).

Johnny Depp

Drank en drugs maken meer kapot dan je lief is. En anders doet Amber Heard het wel. John Christopher (Johnny) Depp II (1963)  is een Amerikaans acteur en – af en toe hardwerkend, gezien de parelende zweetdruppels  – muzikant. Hij ontving meerdere onderscheidingen voor zijn acteerwerk,  maar heel vaak bleef het bij nominaties. Na een aantal zwarte jaren geldt: Johnny is back!

Mick Jagger

Sir Michael Philip Jagger (1943) is een Brits muzikant, acteur, schrijver, componist en producer, maar is uiteraard het bekendst als zanger van The Rolling Stones. Uit vijf relaties heeft hij acht kinderen – in het zweet des aanschijns, net wat je zegt! Hij kan niet alleen kinderen maken, maar ook grappen: bij het Stones concert onlangs in Amsterdam opende Jagger met ‘Fijn dat jullie hier zijn en niet bij Frans Bauer’.

Michael Jackson

Hij had een aap met de naam Bubbles en een vriend met de naam Uri Geller. Jackson (1958-2009) wist ze wel uit te zoeken. Bovendien was hij twee keer overduidelijk tegen zijn zin getrouwd. Het zweet zou je voor minder uitbreken. Maar hij was ook een begenadigd zanger, entertainer en songwriter. En wat alle schandalen betreft: hij is van alle aanklachten vrijgesproken – laten we dat ook niet vergeten.

Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie