Noma, het ‘beste restaurant ter wereld’, sluit de deuren

Sterrenchef René Redzepi heeft bekendgemaakt dat zijn restaurant Noma de deuren sluit.

Het is voor veel culinaire liefhebbers een bucketlist-item: een avond ervaren bij Noma, het Deense sterrenrestaurant dat meermaals tot ‘beste restaurant ter wereld’ is benoemd. Mocht je nog geen reservering hebben staan, dan is er haast bij geboden om die zo snel mogelijk te maken. Chef-kok René Redzepi heeft vandaag in een interview met The New York Times bekendgemaakt dat hij eind 2024 de deuren van zijn wereldberoemde restaurant sluit.

De Deense Michelin chef geeft in het interview aan dat het restaurantleven “onhoudbaar” is. Hij legt uit: “Het culinaire model van koken op het hoogste niveau, met slopende uren en een intensieve arbeidscultuur, heeft voor mij een breekpunt bereikt.” De hogewerkdruk binnen het culinaire hoogsegment is al langer bekend, maar het is voor het eerst in lange tijd dat een chef van dit statuur aangeeft een breekpunt te hebben bereikt. Zo zegt hij: “Financieel en emotioneel, als werkgever en als mens, werkt het gewoon niet.”

René Redzepi in 2014, tijdens de WSJ Innovator Awards in New York City.

Het is niet voor de eerste keer dat Redzepi zijn succesvolle restaurant sluit. Hij sloot zijn eerste Noma-restaurant in Kopenhagen, en opende even later in 2018 elders in de stad Noma 2.0. De chef wordt alom gecrediteerd als de (her)uitvinder van de Scandinavische keuken (de Nordic Cuisine), een kookstijl die hij verder ontwikkelde in zijn nieuwe restaurant. 

Noma eindigde vijf keer op de eerste plaats op de lijst World’s 50 Best Restaurants, voor het laatst in 2021 (vorig jaar eindigde het Kopenhaagse Geranium op de eerste plek). In datzelfde jaar ontving het restaurant zijn derde Michelinster, ter erkenning van de excellente keuken. Geen enkel restaurant ter wereld deed na wat Redzepi met Noma heeft gepresteerd.

Zit een restaurantbezoek in Kopenhagen er voor eind 2024 niet meer in? De populaire chef bracht onlangs nog het kookboek genaamd ‘Noma 2.0: Vegetable, Forest, Ocean’ uit. In het boek — dat eigenlijk meer een ‘inspiratie’-boek dan ‘kook’-boek is — vind je uitgebreide beschrijvingen van gerechten die in Noma 2.0 worden geserveerd. Met een goed inlevingsvermogen bevind je je dan wellicht voor even in de Nordic Kitchen van Redzepi.

Bestel hier het nieuwe kookboek van Noma’s René Redzepi

Alle producten zijn onafhankelijk geselecteerd door onze redactie. Als je iets koopt, zou het kunnen dat we een commissie ontvangen.