Deze noten zijn het gezondst – deel 2

Noten zijn goed voor je. Maar de ene soort is aanzienlijk beter voor je dan de andere.

Ontbijten met wat noten door je yoghurt of kwark is een prima idee. Eerder meldden we al de voedingswaarde van een vijftal populaire noten, zoals je kunt hier lezen. Hoe het zit met de eiwitten, vezels, mineralen en vitamines van nog eens vier veel gegeten soorten, leer je hieronder.

De paranoot

De paranoot is een noot met een gebruiksaanwijzing. Je mag er per dag namelijk maar maximaal zes van eten. De reden: een paranoot zit tjokvol mineralen. Zo is het percentage selenium akelig hoog. In 250 gram paranoten zit maar liefst 3500% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan selenium. Bij het eten van honderd gram paranoten per dag kun je een seleniumvergiftiging krijgen. De verschijnselen daarvan zijn onder meer maagpijn, vermoeidheid, maagpijn, haaruitval en huiduitslag. Selenium heeft ook goede kanten, het is een krachtige antioxidant.

En dan drie koekoeksjongen:

walnoot

De walnoot

Botanisch gezien is de walnoot een steenvrucht en dus  helemaal geen noot. Maar omdat iedereen denkt dat wel zo is, toch in dit rijtje. Walnoten zijn heel goed voor je.  Je vindt in de steenvrucht fosfor, zink, magnesium, kalium, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur. Bevat ook antioxidanten en de walnoot verlaagt ook het cholesterolniveau.

De amandel

Ook dit is technisch gezien geen echte noot, maar een zaadje. Het komt uit dezelfde familie als perziken en abrikozen. In vergelijking met (andere) noten, bevat de amandel de meeste voedingsstoffen. Het is een heel rijke bron van calcium, vitamine C, fosfor, ijzer en magnesium. Amandelen helpen ook tegen hoesten en aandoeningen aan het hart, tegen bloedarmoede, bij impotentie (!) en kan helpen bij diabetes – het vermindert schommelingen van de bloedsuikerspiegel.

.

De pinda

Wordt ook wel aardnoot, olienoot of apennoot genoemd maar is desondanks botanisch gezien geen noot, maar een peulvrucht.  Pinda’s bevatten veel mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, selenium en ijzer. Bovendien bevatten de aardnoten veel vitamines zoals A, D, E, B1, B12, B2,  B6 en C. Wanneer je ongezouten pinda’s eet, Ook vormen pinda’s een goede bron van eiwitten. Bovendien bevatten de aardnoten antioxidanten die tegen ziektes beschermen. Een handjevol ongezouten (!) pinda’s per dag als tussendoortje eten, is dus gewoon gezond. Meer over pindakaas lees je overigens hier.

Een pinda-allergie is geen notenallergie, maar een peulvruchtallergie. Dit kan zeer ernstig zijn en de dood tot gevolg hebben; sommige mensen reageren al heftig op de geur alleen al.