Dit doet een pommade voor & met je

Dé klassieke manier om je haar glans te geven en in model te houden is met de pommade. En da’s mooi, want slicke kapsels komen weer helemaal terug…

Je haar heeft zich de aflopen jaren ontworsteld aan de strenge fades van de barbier. Maar net zoals na de skinny jeans de wijde broek weer opduikt, komt er ook een reactie op de vrije bos.  

En dit geval is dat in de vorm van strakke, klassieke kapsels waarbij je eindelijk je kam weer voor de dag dient te halen. Het klassieke hulpmiddel voor strakke en gladde kapsels is de pommade. De naam is afgeleid van het Franse woord voor zalf.

Twee varianten

Het spul zorgt mogelijk voor glans, textuur en hold, maar is van nature een lastig uitwasbaar product, doordat een pommade erg vet is. Er zijn twee varianten: op oliebasis en op waterbasis.


De meest bekende en ook het meest oude product is de pommade op oliebasis. Dit kan petroleum of bijenwas zijn. Een pommade op oliebasis geeft een sterkere hold en je hebt er minder van nodig, maar is lastiger uit te wassen dan één op waterbasis. Olie is nu eenmaal niet oplosbaar in water.

Een pommade op waterbasis wordt vaak harder dan één op oliebasis. Ook geeft de waterbasispommade meer glans.

Wil je een beetje van beide, de hold maar ook de glans. Gebruik dan éérst een pommade op oliebasis voor de stevigheid, en werk je look af met een product op waterbasis.

Pommades worden vaak gebruikt voor klassieke looks. De hold kan erg uiteenlopen, maar de glans is hoog en daarom geschikt voor polished en slick looks. Aangezien het een redelijk nat product is kun je sommigen prima gebruiken wanneer je golvend of krullend haar hebt.

De pommade kan trouwens ook gebruikt worden om je baard of snor strak in model te brengen.

Twee prima producten:

De Cosmo Shine Pomade (€17, 150 ml) zorgt voor glans en een sterke hold. Wrijf een kleine hoeveelheid warm tussen de handpalmen en verdeel in het haar voor een gestyled effect. Gebruik op droog haar voor meer hold of op handdoekdroog haar voor een glanzende finish. Nog even geduld: vanaf 13 oktober in de winkel!

Reuzel Pomade Red (€17, 113 gram) geeft glans en houdt je haar in model. De lijn is op de markt gebracht door de bekende barbiers van Schorem Haarsnijder & Barbier in Rotterdam. Je gebruikt ‘m op droog haar.