Deze ‘champagne’ komt uit Engeland

En om het nog bijzonderder te maken: de wijnboer is een Nederlander.

wijn rank oogst druif nyetimber

In de South Downs, een verzameling heuvelruggen aan de zuidoostkust van Engeland, werden in 1988 de eerste wijnranken geplant. Op de Nyetimber Vineyard vond de heilige drieëenheid van bubbelwijnen (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier) een nieuwe ondergrond.

In 2006 kwam de wijngaard in het bezit van de Nederlander Eric Heerema, zoon van offshore-tycoon Pieter Schelte Heerema. Eric Heerema recruteerde de twee getalenteerde (en getrouwde) wijnmakers Cherie Spriggs en Brad Greatrix, waarna de reputatie van de sparkling wine tot buiten de Engelse landsgrenzen groeide, zelfs tot in Frankrijk, het mekka van de schuimwijnen.

De wijnranken van Nyetimber zijn verspreid over verschillende plekken op de op het zuiden gerichte heuvels, in totaal op zo’n 260 hectare grond. Het klimaat en de samenstelling van de grond lijken hier op die in de Champagne-streek – de groenzand- en krijtgronden zorgen voor een optimale rijping.

Nyetimber heeft een breed aanbod aan schuimwijnen, van een rosé tot een blanc de blancs. ModMod testte de classic cuvee, die een aantal jaren heeft mogen rijpen in de kelders van Nyetimber. Volgens hoofdwijnmaker Cherie Spriggs kan de bruiswijn van Nyetimber zich meten met the best in the world.

We proefden noten van honing en amandel, maar toch ook iets van een romige vanille-hint. De conclusie: deze kan zich meer dan prima meten met de internationale sparkling wines, zelfs met de champagne. 

Nyetimber Classic Cuvée €45