Oasis toont teken van leven en verwent fans

De broertjes Gallagher brengen hun iconische debuutalbum Definitely Maybe opnieuw uit in een gelimiteerde editie.

Foto Paul Slattery
Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie

Ahhh good ol’ 1994. In Engeland is er een bandje lekker aan de weg aan het timmeren. De groep, met de twee broertjes Liam en Noel Gallagher aan het roer, heet Oasis. In augustus van dat jaar lanceren zij hun debuutalbum Definitely Maybe. Engeland staat aan de vooravond van een nieuw soort genre: Britpop. En Oasis zal – drie decennia later – nog steeds worden gezien als één van de meest bepalende en wereldwijd meest succesvolle groepen van die stroming.

Toen het debuut Definitely Maybe in 1994 verscheen, werd dit meteen het snelst verkopende debuutalbum ooit. Het album was de soundtrack van de op handen zijnde culturele en politieke verandering in Engeland in de mid-1990’s. Mensen, en vooral jongeren, snakten naar dit geluid en Liam en Noel groeiden uit tot wereldsterren. Alle nummers op het album werden overigens geschreven door Noel Gallagher. Tot op heden verkocht Definitely Maybe meer dan 6,1 miljoen exemplaren wereldwijd. Songs als Rock ‘n’ Roll Star, Shakermaker, Live Forever en het onverwoestbaar goede Supersonic werden instant klassiekers.

Het debuutalbum werd opgenomen in de Monnow Valley Studio op de grens met Wales. Omdat de initiële opnames destijds overdreven technisch en te gepolijst aanvoelden, besloot de band de sessies te schrappen en verhuisde Oasis naar de afgelegen Sawmills Studio in Cornwall, om het album opnieuw op te nemen. Met de toevoeging van Owen Morris, die de uiteindelijke mix deed, kwam Definitely Maybe zoals de wereld het zou kennen, tot stand.

Foto: Paul Slattery. Oasis, Noel Gallagher, Liam Gallagher, MTV London, 18/08/1994.

Flash forward naar 2024. De broertjes Gallagher maken (iets minder) ruzie en hebben beiden solocarrières. Af en toe teasen zij hun fans met een reünie, maar dit is er nog niet van gekomen. Wat er dus wel komt, is een speciale re-issue van debuutalbum: Definitely Maybe (30th Anniversary Deluxe Edition) genaamd.

Gevonden opnames uit Monnow Valley Studio en outtakes van de Sawmill Studio bieden een nieuwe en meeslepende kijk op het proces dat leidde tot het uiteindelijke product. De nieuwe versies, die tot nu toe op de plank zijn blijven liggen, geven de fans een fascinerend nieuw inzicht in het album. Erg vet: de re-issue bevat ook een niet eerder verschenen demoversie van Sad Song, dat eerder werd uitgebracht als bonustrack op de oorspronkelijke LP. Deze alternatieve versie bevat vocalen van Liam Gallagher.

Definitely Maybe (30th Anniversary Deluxe Edition) is er in een Limited-Edition Deluxe 4LP, een Deluxe 2CD, een exclusief gekleurd blauw/wit gemarmerde dubbel-LP – geïnspireerd op de tekst van Up In The Sky (“Learning to fly”) – en een roze/wit gemarmerde dubbel-LP, geïnspireerd op de tekst van Digsy’s Dinner (“Strawberries and cream”). Er is tevens een blauwe Limited-Edition cassette en digitale uitgaves.

Rest ons niet anders dan uit volle borst te brullen: I’m feeling supersonic, give me gin and tonic!

Het album bestellen kan hier
Entertainment
1990: Dutch writer and artist Jan Cremer and friend (Photo by BSR Agency/Gentle Look via Getty Images)
Nooit meer de flipstand
Door Arno Kantelberg
Entertainment
De meest bijzondere samples in de muziek – Deel 1...
Door Redactie