De ochtendroutine die jou succesvol maakt

Wat al deze mannen gemeen hebben? Ze hebben succes én ze hebben een ochtendroutine. Wat steken wij daar van op?

clay-banks-_wkd7XBRfU4-unsplash

Er zijn psychologen die van mening zijn dat geslaagde mensen een groot deel van hun succes te danken hebben aan hun ochtendroutine. De eerste uren van de dag zijn cruciaal; een goed begin is dus méér dan alleen het halve werk.

1. Sta vroeg op

Voor de uitvinding van kunstmatig licht vielen mensen in slaap met zonsondergang, om met zonsopgang weer wakker te worden. Psychologen sporen je daarom aan om je slaappatroon op de hemellichamen af te stellen. 

De succesvolste mensen gaan echter nog een stapje verder: zij worden wakker vóórdat de zon opkomt.

Barack Obama was tijdens zijn jaren als president een redelijk vroege vogel. Om zeven uur ging bij hem de wekker. 

Wanneer Barack op dat tijdstip opzij keek, zag hij overigens niemand naast zich liggen. Michelle Obama was al anderhalf uur eerder uit bed gestapt, om haar dag te beginnen met een yoga-sessie.

Maar er is altijd baas boven baas. Apple-CEO Tim Cook staat om kwart voor vier op. Dat leest u goed: 03:45 uur. Acteur Mark Wahlberg toept nog verder over: hij begint zijn dag om half drie (02:30!).

Volgens onderzoek zijn mensen die laat opstaan sneller geneigd hun werk uit te stellen dan mensen die vroeg opstaan. Daarom staat Tesla-oprichter Elon Musk altijd om zeven uur op, ook al is hij meestal pas rond middernacht klaar met werken. 

Als het Musk niet snel genoeg lukt om in slaap te vallen, slikt hij een slaapmiddel. Alles om ervoor te zorgen dat hij vroeg zijn bed uit kan komen.

2. Eet goed

Alex Honnold, de bergbeklimmer uit de bekroonde documentaire Free Solo, leeft als veganist op een dieet van groenten, vruchten en ander organisch voedsel. Honnold begon zijn beklimming van de beruchte bergwand El Capitan voordat de zon opkwam. Hij was rond lunchtijd klaar.

Voor Honnold is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag, omdat hij niets anders te eten krijgt tot na het bergbeklimmen. De twee kilometer hoge bergwand El Capitan in Yosemite National Park beklom hij op een handvol groene appels, amandelmelk en havermout. Hij redde het binnen vier uur en zonder touw.

Er zijn uitzonderingen op deze regel hoor. De beleggingstycoon Warren Buffet, met een geschat vermogen van meer dan tachtig miljard euro, haalt iedere dag een snack bij de dichtstbijzijnde McDonalds. 

En Sir Winston Churchill won de Tweede Wereldoorlog op een full English breakfast, dat hij altijd aftopte met een dikke sigaar.

3. Beweeg in de ochtend

De lokale Basic Fit is vroeg in de ochtend altijd het leegst. Sporters komen liever ’s avonds, omdat ze het ’s ochtends te druk hebben. In het Witte Huis wordt altijd vroeg gesport. 

President Ronald Reagon installeerde een verzameling fitness-toestellen die hij iedere ochtend benutte voor krachttraining.

Nadat Franklin Delano Roosevelts benen door polio waren verlamd, begon hij met zwemmen om de spieren in zijn bovenlijf te kweken. Dagelijks trok de Amerikaanse president baantjes in een zwembad dat speciaal voor hem was gebouwd.

Ook Joe Biden, notabene de oudste president in de geschiedenis van Amerika, start elke dag met een work out. Hij fietst dagelijks een uur op zijn home-trainer.

4. Vind je ritueel

Omdat de Amerikaanse schrijver Mark Twain ’s ochtend moeilijk op gang kwam, sloot hij zichzelf iedere ochtend op in een kamer zonder ramen met alleen pen en papier. In deze omstandigheid móest hij wel wat gedaan krijgen. 

De les van Mark Twain: vind jouw ritueel en vertrouw daarop. Zo’n ochtendritueel kan ook een ijskoude douche zijn. Als je er maar naar streeft om het elke dag te herhalen, zodat het een gewoonte wordt. Als het een gewoonte is geworden, maakt het vervolgens niet langer uit of je moe bent of afgeleid. Dan moet en zal het gedaan worden.

5. Laat je niet afleiden

Apple’s Steve Jobs droeg zoals bekend slecht één model trui, dat hij combineerde met zijn vaste spijkerbroek en sneakers.

Zo hoefde Jobs ’s ochtends niet na te denken over wat hij aan moest trekken. Benjamin Franklin ging nog een stap verder. De founding father van de Verenigde Staten ging naar bed met de kleren voor de volgende dag alvast aan.