Oekraïne en de Westerse wapens – wat wel en wat juíst (nog) niet

Geen tanks, wél tanks. Nul straaljagers of toch een paar. Een uitleg zodat je over alles kunt meepraten.

Toen Rusland in 2014 voor het eerst Oekraïne binnenviel, aarzelden de VS om meer dan wat scherfvesten naar het Oekraïense leger te sturen. Later werden dat onder Trump wat Javelin-raketwepers, maar dat was het dan ook wel.

Toen Rusland begin vorig jaar met een volledige invasie begon, veranderde de VS van toon. President Joe Biden begon snel enorme pakketten wapens goed te keuren om Oekraïne te helpen de Russische aanval af te slaan. Europa volgde en ook Nederland ging volledig om en stapten over op serieus materiaal, in plaats van een kogelwerend vest en wat pleisters.

Lees ook: Churchill in een t-shirt

De eerste paar weken werkte het. Het Oekraïense leger gebruikte wapens van de VS en zijn westerse bondgenoten om Rusland ervan te weerhouden om Kyiv binnen te trekken. En zelfs deze zomer werden de Russen nog meer teruggedrongen.

Naarmate de oorlog vorderde, nam de hulp van de VS dan ook toe. Het stuurde zware artillerie in het voorjaar, en vervolgens tanks in de winter van 2023. Maar telkens werd afgewogen of Oekraïne effectief gebruik kon maken van wat werd gestuurd, en of de nieuwe wapens Rusland niet zouden uitlokken om het conflict te laten escaleren.

Tot nu toe is dat niet gebeurd. De VS en hun bondgenoten overwegen nu om Oekraïne langeafstandsraketten en F-16-gevechtsvliegtuigen te sturen. Beiden zouden een game-changer zijn voor Oekraïne en cruciaal in het doorbreken van de invasie deze lente en zomer. Een belangrijke periode waarin duidelijk wordt of er stevige stappen kunnen worden gemaakt door Zelensky of dat de vrees voor een zeer lang conflict – en dus uitputtingsslag – waarheid wordt.

Vox maakte de interessante mini-docu hierboven, waar duidelijk wordt wat de gedachte is van de VS en het Westen achter de wapenleveranties. Ben je weer bij, kun je meepraten en goed voor de dag komen.