Je ogen: zeven eye openers

De oogspieren zijn niet alleen de meest actieve maar ook nog eens de snelste spieren in je lichaam. Zeven euh… opzienbarende feiten over de ogen.

We kijken en knijpen ermee. We knipperen, huilen en wrijven er de slaap uit. Zeven verrassende feiten over je ogen.  

1.

Je knippert dagelijks gemiddeld maar liefst 21.600 keer met je ogen.

2.

Je ogen focussen zich op wel 50 verschillende dingen per seconde.

3.       

Mensen die blind zijn geboren dromen niet in beelden, mensen die later blind zijn geworden doen dat wel. Het vermogen om visueel te dromen ontstaat rond het vierde levensjaar.

4.

De huid rond je ogen is dunner en droger dan die in de rest van je gezicht. Er zit weinig bindweefsel onder, zodat de huid van binnenuit minder steun krijgt. Vandaar dat er eerst lachrimpels ontstaan die uitgroeien tot kraaienpoten. Een aparte oogcrème ondersteunt de dunne huid, maar in feite is een gewone gezichtscrème ook geschikt. Meer over oogverzorging vind je hier.

5.       

Ongeveer zes procent van alle mannen ziet geen verschil tussen rood en groen. En nee, dat is geen alibi om door rood te rijden.

6.       

Baby’s worden geboren met een brein dat nog ongevoelig is voor lichtprikkels, Ze zien daardoor niet scherp – de hele wereld is een vage vlek voor ze. Pas na vier weken gaan ze een beetje zien.

7.       

Iedereen wordt geboren met een fotografisch geheugen, naarmate je ouder wordt neemt dat (razendsnel) af. Kinderen zijn nog heel goed in het herinneren van details. Dat verklaart meteen waarom ze zo vaak winnen met memory.