Je oksel verdient wat Fingerspitzengefühl

Warm hè? Net als Tom Cruise kun je nu wel een goede deodorant gebruiken. In opkomst zijn deo’s uit een blikje. Dat vereist enig Fingerspitzengefühl want je brengt het spul met je vingers aan.

Een laagje crème in je oksel: Niet iedereen zal dat even aanlokkelijk in de oren klinken, maar toch is de deodorant in vaste vorm in opkomst.

En dat heeft uiteraard met het milieu te maken. Een recyclebaar blikje of glazen potje is beter voor het milieu dan de traditionele spuitbus. En ook zijn er geen drijfgassen nodig. Maar wel dus een paar vingers waarmee je een dun laagje deocrème in je oksel aanbrengt.   

Groen

Omdat deocrèmes nadrukkelijk in de groene en verantwoorde hoek zitten, ontbreken bestanddelen als alcohol en aluminiumzouten die je in de meeste traditionele deo’s wel tegenkomt. Vooral dit laatste is omstreden omdat aluminium chloorhydraat al jaren in verband wordt gebracht met borstkanker, een link die echter niet wetenschappelijk is bewezen.

Geurstoffen

Wat zowel de crème als de klassieke deodorantspray gemeenschappelijk hebben is dat ze zweetlucht maskeren met geurstoffen. En dat is wel zo prettig want in een oksel is het behoorlijk druk: er leven miljoenen bacteriën per vierkante centimeter.

Klei

Het Italiaanse Fi-Ne, dat al tijden deodorants-in-crèmevorm op de markt brengt, maskeert met behulp van essentiële oliën. De nieuwste variant is de Rhododendron Cypress (€29, 30gr). De deo ruikt licht naar den en de subtiele geur van zo’n groen boompje in je oksel is aangenaam verkoelend in de zomer.

En even ter geruststelling: Kaolienklei absorbeert vocht en houdt je oksel droog en fris.