Old Fashioned – de cocktail die elke man moet kunnen maken

Omdat de Old Fashioned de klassieker onder de klassiekers is. Omdat-ie gemakkelijk te bereiden is. En omdat het er nog het weer voor is.

Old Fashioned Cocktail

Van alle vaardigheden die je als man kunt aanleren, is het maken van een Old Fashioned een van de meest belonende. De Old Fashioned is namelijk een cocktail die heel makkelijk aan te passen is aan je eigen smaak. Ben je meer een rum- dan een whiskyliefhebber, dan kies je gewoon voor het eerste. 

Ander praktisch voordeel: omdat je er weinig ingrediënten en een minimum aan bar gear voor nodig hebt, kun je ’m vrijwel altijd bereiden – je hoeft er niet eerst voor naar de slijter of de speciaalwinkel. 

Het enige wat je nodig hebt: whisky (of rum), suikersiroop (makkelijk zelf te bereiden), een paar druppels Angostura Bitter en een scherfje sinaasappelschil. Oh ja, en een flink ijsblok natuurlijk, maar die liggen standaard in jouw vriezer.

De Old Fashioned is een no-nonsense tegenhanger van alle fancy cocktails met exotische smaken en tropische kleuren. Let wel op je dosering. Hij barst van de alcohol, dus iets te gul met de whisky en hij valt uit balans. Hou dat in de gaten. Maar het is een unisex cocktail die zowel mannen als vrouwen aanspreekt. Maar dan moet je hem wél goed maken.

Ingrediënten Old Fashioned

  • 60ml whisky
  • 10ml suikersiroop
  • 3 tot 5 druppels Angostura Bitter
  • Groot ijsblok
  • Sinaasappelschil
Zorg ervoor dat je het flesje rechts standaard in huis hebt: Angostura Bitter.

Bereidingswijze Old Fashioned

Schenk de whisky (60ml) in een glas en giet de suikersiroop (10ml) er lekker bij. Tip 3 tot 5 druppels uit je flesje Angostura bitter. Zachtjes roeren. Voeg een ijsblok toe. Roer daarna nog een keer, zodat hij echt ijs- en ijskoud wordt. Snij een strookje schil van een sinaasappel. Knijp hem boven je glas samen (vouw de schil ‘naar binnen’), en garneer je Old Fashioned vervolgens met die schil. Saluti!

Waar komt de naam Old Fashioned vandaan?

In 1806 werd het fenomeen cocktail voor het eerst zwart op wit omschreven, en wel als volgt: ‘Cocktail is a stimulating liquor, composed of spirits of any kind, sugar, water and bitters.’ De naam van de Old Fashioned komt hier rechtstreeks vandaan. Het is namelijk een cocktail served in the oldfashioned way. Ik durf wel te stellen dat de Old Fashioned net zo oud is als het woord ‘cocktail’ zelf.