Omega is race klaar met nieuwe Seamaster Planet Ocean

Met de America’s Cup in zicht neemt Omega een voorsprong met een verse Seamaster Planet Ocean.

De 37ste America’s Cup vindt pas volgend jaar plaats, maar dat weerhoudt horlogemakers er niet van om alvast hun eigen regatta-timers klaar te maken, zoals het recente model van Tudor in samenwerking met het Alinghi Red Bull Racing-team. Nu is het de beurt aan Omega, met een verse kijk op de Seamaster Planet Ocean in samenwerking met Emirates Team New Zealand: de Seamaster Planet Ocean Deep Black ETNZ Edition.

Als je niet bekend bent met de America’s Cup, lees het volgende: het is de langstlopende sportcompetitie ter wereld. Sinds 1851 is de America’s Cup als de Olympische Spelen van de zeilwereld. Elke drie à vier jaar strijden de beste teams in de oudste zeilregatta. Na een lange pauze is Omega sinds 2021 weer aan boord als officiële partner. De teams bereiden zich nu al voor op de Cup in 2024.

Competitief zeilen op zich dateert uit de 17e eeuw en vereist een specifiek type timer, een zogenaamde regatta-timer. Regatta’s zijn een soort chronograafcomplicatie, maar zijn doorgaans voorzien van een subvenster voor lopende seconden en een andere die minuten aftelt in stappen van vijf voor de eigenaardigheden in wedstrijdzeilen, zonder een staande startgrid of snelle acceleraties.

Ready, set, GO

In plaats daarvan wordt jachten gevraagd zo dicht mogelijk bij de startlijn te komen zonder deze te overschrijden tegen de tijd dat de race begint. Een uitdagende taak, dus een gespecialiseerd hulpmiddel kan uitkomst bieden.

Naast de regatta-functie kiest Omega voor de Deep Black-versie van het Planet Ocean-horloge. Het ETNZ-horloge heeft een waterdichtheid van 600 meter en een matzwarte keramische kast en wijzerplaat met turquoise accenten, met name op de regatta-wijzerplaat en de 12-uur-markering.

De kast zelf heeft een aanzienlijke diameter van 45.5mm met een zwarte unidirectionele lunette en heliumontsnappingsventiel. Die laatste is een must met een waterbestendigheid als deze. De achterkant van de kast is gegraveerd met het Emirates Team New Zealand-logo en wordt aangedreven door het automatische Omega 9900 kaliber met 60 uur aan gangreserve. Het horloge krijg je met drie extra banden; een extra rubberen en twee NATO-banden. De Seamaster Planet Ocean Deep Black ETNZ Edition kost €14.800.