Nieuw! Bij dit Bondhorloge stopt de actie nooit

60 jaar na Dr. No viert James Bond z’n diamanten jubileum met een Omega Seamaster waar de magie verstopt zit aan de achterzijde.

Omega Seamaster James Bond
Stijl
Rick Owens s/s 2025 Palais de Tokyo
De meest theatrale show in Parijs
Door Arno Kantelberg
Stijl
leren jas leer
Leer de leren jas kennen
Door Arno Kantelberg

Op een groots gala in Londen onthulde Omega gisteren het nieuwe jubileumhorloge, de Seamaster Diver 300M 60 Years of James Bond – Stainless Steel. Met dit horloge viert Omega de zestigste verjaardag van Dr. No, de eerste Bondfilm in bioscoop.

Het horloge is een amalgaam van de allereerste en de allerlaatste Omega die James Bond droeg. Die eerste was een blauwe Seamaster 300M Quartz; Pierce Brosnan droeg ’em in 1995 in GoldenEye. De laatste door Bond gedragen Omega is de Seamaster Diver 300M 007 Edition die Daniel Craig droeg in No Time To Die (Craig was zelfs betrokken bij het ontwerp van dit model).

Het diamanten jubileum van James Bond werd eerder al gevierd, onder meer met een concert in Royal Albert Hall en een veiling bij Christie’s.

Op die veiling ging de Seamaster Diver van Daniel Craig uit No Time To Die onder de hamer. Het titanium horloge met magisch-bruine kleur werd afgehamerd op 226.000 Britse ponden – omgerekend tegen de huidige koers iets meer dan 260.000 euro.

Omega Seamaster Bond

De nieuwe jubileum-Seamaster heeft een blauwe wijzerplaat en lunette, gelijk het origineel van Pierce Brosnan uit 1995 (het is een no-date, dus zonder datumwijzer). In die wijzerplaat zijn met laser golven gegraveerd – het betreft hier een Seamaster en James Bond is tenslotte Commander van de Royal Navy.

Bovenop de lunette, op de plek waar je normaal gesproken een driehoek ziet, staat nu het cijfer 60 – een even tijdscorrecte als originele jubileum-verwijzing. De band is van dun geweven mesh, wat het horloge een stijlvolle, vintage uitstraling geeft.

Maar het echte fraais heeft Omega deze keer bewaard voor de achterzijde van de Seamaster. Hier is subtiel doch imposant de openingssequentie van elke Bondfilm verwerkt. Dit is de scène waarin we James Bond zien door de loop van een pistool.

Het effect van een bewegende Bond in de gun barrel wordt bereikt door een verbinding tussen de achterzijde van het horloge met de kleine wijzer op de voorplaat. Deze wijzer drijft dus als het ware het met laser bewerkte schijfje op de achterzijde aan. Op die wijze wordt het aanstekelijke moiré-effect gecreëerd, waar Omega eerder al succesvol mee speelde in hun ‘Snoopy Watch’. 

Voor deze Seamaster geldt, zoals ze bij Omega zeggen, dat “the action never stops”. Daar zorgt de kleine wijzer wel voor.

Omega Seamaster James Bond

James Bond heeft in het zestigjarig bestaan van zijn filmbestaan verschillende horlogemerken om de pols gehad. Sinds 1995 draagt hij steevast Omega – feitelijk is het een van de langstlopende partnerships van Bond, misschien wel van de hele filmindustrie.

Verantwoordelijk voor de keuze van Omega was Lindy Hemming, de costume designer die in 1999 een Oscar won (zij het niet voor een Bondfilm). Hemming wilde voor James Bond een horloge met relevantie.

Hemming herinnerde zich vrienden van haar vader die voor de marine werkten. Dat waren mannen die deugden, die stijl hadden, en die Omega-horloges droegen (Omega was hofleverancier van het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog). Hemming meende dat de Seamaster perfect paste bij de functie-omschrijving van James Bond, een marine-officier die regelmatig het water in moest.

De technische reputatie van Omega is gebouwd op de Moonwatch, de Speedmaster die door NASA als enige goed bevonden werd om mee te reizen naar de maan. Begin dit jaar deden ze daar iets heel origineels mee.

James Bond zweert sinds 1995 bij de Seamaster. Dat gold voor Pierce Brosnan, voor Daniel Craig, maar dat zal ook gelden voor de acteur die in de schoenen van Craig zal stappen. Wie dat zal zijn, daarover kwamen we zelfs op het gala waar Omega en Daniel Craig de nieuwe Seamaster presenteerde niets te weten.

Omega Seamaster Bond

Omega lanceert het jubileumhorloge niet als een limited edition, maar er zal wel selectief gedistribueerd worden.

Naast de stalen Seamaster Diver 300M 60 Years of James Bond produceert Omega ook een titanium exemplaar en een in Omega’s eigen 18-karaats ‘Canopus Gold’. De kleuren op de lunette van deze Seamaster zijn geleend van de Jamaicaanse vlag, een eerbetoon aan het eiland waarop Ian Fleming zijn boeken schreef.

Facts + Figures

Merk Omega

Model Seamaster Diver 300M 60 Years of James Bond – Stainless Steel

Referentie 210.30.42.20.03.002

Diameter 42mm

Kast Staal

Dikte 13,15mm

Waterbestendig 300m

Caliber Omega 8806

Prijs 7.000 Zwitserse Frank

Stijl
Rick Owens s/s 2025 Palais de Tokyo
De meest theatrale show in Parijs
Door Arno Kantelberg
Stijl
leren jas leer
Leer de leren jas kennen
Door Arno Kantelberg