Wereldprimeur voor de Omega Speedmaster

Omega lanceert twee sonische meesterwerken – een eerbetoon aan de ‘stopwatch’ op de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles.

Het Zwitserse Omega staat bekend om zijn luxe sporthorloges, die inmiddels alweer geruime tijd zijn uitgerust met indrukwekkende Master Chronometer-uurwerken. Nu lanceren ze twee nieuwe modellen met minute repeaters die hun rol als Olympische tijdwaarnemers herdenken. Het bijzondere: voor het eerst geven de horloges de gestopte tijd aan met een geluid – een absolute primeur in de branche.

Met de lancering van de Olympic 1932 Chrono Chime en de Speedmaster Chrono Chime creëert Omega een indrukwekkende wereldprimeur. Beide uurwerken worden aangedreven door hetzelfde baanbrekende Co-Axial Master Chronometer Calibre 1932, die zes jaar kostte om te ontwikkelen en gemaakt in samenwerking met zustermerk Blancpain.

Chrono Time

Wat interessant is aan het uurwerk is de bewuste knipoog naar de zakhorloge-chronografen (stopwatches) die werden gebruikt tijdens de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles. De Speedmaster Chrono Chime en de Olympic 1932 Chrono Chime tonen niet alleen de huidige tijd, maar ook de tijd die is verstreken en geven vervolgens met een geluid aan wanneer ze de gewenste tijd hebben gemeten. Het kaliber 1932 is verreweg het meest gecompliceerde uurwerk dat Omega ooit heeft gebouwd en heeft geleid tot 17 patenten. De minute repeater wordt überhaupt over het algemeen beschouwd als één van de meest complexe en moeilijkste complicaties om te produceren in een mechanisch uurwerk.

De Speedmaster Chrono Time zal naar verwachting worden geprijsd op CHF450.000 CHF (ca. €453.000) en de Olympic 1932 Chrono Time op CHF420.000 (ca. €422.000).

De Omega 1932 Olympic Chrono Chime is een ode aan het verleden en het uurwerk 1932. In de vorm van een omgebouwd zakhorloge met gelaste lugs combineert dit 18-karaats Sedna gouden model verschillende traditionele technieken. De wijzerplaat is gemaakt van wit Grand Feu emaille. De 925 zilveren binnenring is met de hand geguillocheerd en de sub-wijzerplaten zijn versierd met een exclusief geluidsgolfpatroon.

Speedmaster

Qua design is het andere model, de Speedmaster Chrono Chime duidelijk een Speedmaster. Het is geïnspireerd op de tweede generatie Speedmaster-horloges, ook bekend als referentie CK2998 – het horloge dat in 1962 voor het eerst de ruimte in vloog om de pols van astronaut Walter Schirra. Nu, precies 60 jaar later, gebruikt Omega de kastvorm van de CK2998 en de alfawijzers voor z’n Speedmaster Chrono Chime.

Het zeer gecompliceerde uurwerk met de rattrapante chronograaf en het slagmechanisme zijn de reden voor de relatief grote afmetingen van het horloge: het heeft een diameter van 45mm en een hoogte van 17,27mm. Het gewicht van de Speedmaster Chrono Chime is ook indrukwekkend omdat hij volledig is gemaakt van 18-karaats Sedna-goud, Omega’s legering voor roségoud.

Niet alleen de kast en de armband zijn gemaakt van Sedna goud, ook het uurwerk is gemaakt van deze bijzondere legering. Het geheel komt neer op een indrukwekkende 326,20 gram om de pols. Overigens klinkt de presentatiedoos van beide horloges van walnoothout net zo goed als hij eruitziet. Het heeft een sparrenhouten klankbord dat het precieze ritme, de toon, de harmonie en de lengte van elk geluid versterkt.