De ondergang van de Yakuza – een wereld van tattoo’s, eer en bloed

Op het hoogtepunt telde de Yakuza 180.000 leden, verdeeld over meer dan 20 ‘families’. Maar de glorietijden zijn voorbij, met nog maar een fractie aan overgebleven leden.

Ze floreerden in de chaotische naoorlogse jaren, voornamelijk in de 60’s, en beheersten de zwarte markt, entertainment en gokken voordat ze zich in de bouw, onroerend goed en politiek begaven.

Het merkwaardige aan de Yakuza was dat ze altijd min of meer in het volle zicht opereerden. Inclusief kantoren en naambordjes. Ze beschouwden zichzelf ook wel als wachters van de openbare orde en hielpen zo nu en dan ook de ‘burgerij’. Zoals hulp bij de hulpverlening na de aardbeving in Kobe in 1995 en de aardbeving en tsunami in 2011.

50-Plussers

Maar de gloriejaren zijn nu verleden tijd. Het aantal leden daalt al decennia en ligt nu rond de 25.000. En degenen die blijven, zijn steeds vaker oudere mannen, waarbij meer dan de helft van de Yakuza bestaat uit 50-plussers. De Yakuza zijn niet langer zichtbaar op straat in hun inktzwarte limousines.

De COVID-pandemie was dan ook een nieuwe nagel aan de doodskist voor de onderwereldgroepen. Naast leden waar senioren de overhand kregen, worstelden ze ook nog eens met economische achteruitgang en agressieve campagnes van de overheid om ze uit te roeien.

VICE heeft een boeiende mini-docu gemaakt over de Yakuza anno nu. In deze aflevering van Violent Times reist Mahmood Fazal naar Japan om voormalige en huidige leden van de Yakuza te ontmoeten om te begrijpen wat er gebeurt met degenen die proberen te vertrekken, en wat anderen stevig verankerd houdt in een wereld van tattoo’s, eer en bloed.