Zo wordt scheren geen strop

Om een open scheermes vlijmscherp te houden is een scheerriem nodig. Een handleiding voor de thuisbarbier.

Voor een open scheermes van kwaliteit leg je een behoorlijk bedrag neer. Dus daar wil je lang plezier van hebben. Daarom gaan we dieper in op de scheerriem – het geheim van een vlijmscherp open mes.

Hoe je de straight razor het beste onderhoudt leer je hier.

Wil je je open scheermes scherp houden, dan heb je een scheerriem nodig. De aanschaf hoeft je overigens niet euh… de kop te kosten. Ze zijn er al vanaf twee tientjes, maar reken op vijftig euro voor een kwalitatief hoogwaardige riem. Wanneer je je open scheermes goed onderhoudt, zal het jarenlang, en soms zelfs je hele leven meegaan.

Scheerstrop

Een scheerriem, ook wel ‘scheerstrop’ genoemd, is een strook waar je je open scheermes op kunt slijpen. Een scheerriem heeft twee kanten: een uit leer en een canvas kant. Met de canvaszijde zorg je ervoor dat alle metaaldeeltjes dezelfde kant op gaan staan. Daarna ga je je mes polijsten aan de lederen kant.

Positie en techniek

Voor je een scheerriem kunt gebruiken moet je hem ergens aan bevestigen. Een haakje of desnoods een deurknop.

De andere kant van de scheerriem houd je zelf vast. Zet spanning op de scheerriem zodat deze niet doorbuigt. Hou je straight razor vast tussen je duim en wijsvinger en zet hem vlak op de scheerriem. Beweeg de scheertool vervolgens van onder naar boven over de scheerriem. Eenmaal boven aan de scheerriem draai je je open scheermes om en beweeg je ‘m weer rustig naar beneden.

Gebruik de canvaszijde van je scheerriem om te richten: en te zorgen dat alle metaaldeeltjes naar dezelfde kant staan. Daartoe beweeg je het mes ongeveer 15 keer over de canvaszijde heen en weer. Dit wordt ook wel ‘zetten’ genoemd.

De leren kant van de scheerriem gebruik je om je open scheermes te polijsten. Op deze manier wordt je scheermes glad en dus comfortabel in gebruik. Haal je mes ongeveer 25 keer over de lederen kant heen.

Pasta of basta

Ook de scheerriem zelf heeft onderhoud nodig. Vet in de vorm van gele pasta is speciaal ontwikkeld voor het onderhoud en de verzorging van de lederen kant je scheerriem. De canvas kant bewerk je met witte pasta. Deze pasta reinigt het canvas. Hoop gedoe? Dit is ook nog een optie.