Zo hou je je zwembroek fris

In de zomer gebruik je je zwemshort vrij intensief. Hoe zit het eigenlijk met het onderhoud van dit kledingstuk?

In Nederland had je ‘m de afgelopen weken niet nodig, maar daar komt weer verandering in, zo belooft het KNMI. We hebben het over de zwembroek. Weet jij hoe vaak je ‘m eigenlijk moet wassen?

Project schone zwembroek – het stapppenplan

Als je wil dat je zwembroek zo lang mogelijk fris en fruitig blijft, dien je hem na elk gebruik uit te spoelen met lauw water. Zo wordt het grootste deel van zand, zout en chloor weggespoeld voordat het de kans krijgt om de kwaliteit van je zwembroek aan te tasten. Na vijf keer dragen is het tijd voor een echte wasbeurt.

Ideaal is als je je zwembroek met de hand wast in lauwwarm water en daarbij een wasmiddel speciaal voor de fijne was gebruikt. Maar dat doet uiteraard niemand: we kieperen ‘m in de wasmachine.

Keer je broek in dat geval binnenstebuiten, kies een kort programma voor fijne was en was vooral niet warmer 30 graden.

Droog ‘m niet in een wasdroger. Dat is funest als er lycra in de broek zit, en die kans is heel erg groot. Bovendien slijt de stof in een droger als een malle én vervagen gegarandeerd de kleuren.

Droog ‘m liever plat of hang ‘m op aan een waslijn. Wring je zwembroek niet uit en hang ‘m ook niet in de zon.

Wil je weten hoe het stukje textiel zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld, kijk dan hier. De sympathiekste zwemslip van het jaar vind je hier. En dan kan ‘ie in de kast tot de ongetwijfeld betere zomer van 2024.