Ook gij, Johnny?!

Plastische chirurgie is in Hollywood aan de orde van de dag. Maar kan zélfs Johnny Depp die verleiding niet weerstaan?

HELSINKI, FINLAND - JUNE 19: Johnny Depp performs on stage with Jeff Beck during the Helsinki Blues Festival at Kaisaniemen Puisto on June 19, 2022 in Helsinki, Finland. (Photo by Venla Shalin/Redferns)

Johnny Depp gaat tegenwoordig zonder zijn vertrouwde baard en snor door het leven. Wat er echter tevoorschijn is gekomen, is helaas niet de mooie jongen die in 1987 debuteerde als undercover agent in de tv-serie 21 Jump Street.

Zonder zijn snor en baard was de inmiddels 59-jarige acteur, ooit begonnen als muzikant, bijna onherkenbaar tijdens een optreden afgelopen week in New York. Hij speelde daar met zijn vriend Jeff Beck, de 78-jarige gitarist die we kennen van legendarische bands als The Yardbirds en zijn eigen Jeff Beck Group. 

Beck en Depp spelen vaker samen een mopje muziek. ‘Little’ Steven van Zandt, ex E Street Band én Silvio in The Sopranos, was in New York ook van de partij.

Eerder deze zomer speelde Depp op een bluesfestival in Helsinki. In Finland was hij bezonnebrild, maar ook daar verbaasden toeschouwers zich over de onherkenbare tronie van de acteur (zie foto boven dit verhaal).

NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 12: Johnny Depp attends a SiriusXM’s Town Hall alongside Jeff Beck in support of their album '18'on October 12, 2022 in New York City. (Photo by Noam Galai/Getty Images for SiriusXM)

De lijst met Hollywood-actrices die een abonnement op de plastische chirurg hebben is schier eindeloos. Mannelijke acteurs zijn over het algemeen wat schaarser, al zijn er weinigen die niet een nose– (Tom Cruise) of earjob (Brad Pitt) hebben ondergaan.

En dan is er de categorie die net een paar stappen te ver is gegaan (Sylvester Stallone, Kenny Rogers) of zelfs heel veel stappen te ver (Michael Jackson, Mickey Rourke).

Johnny Depp schaart zich nu bij die groep Hollywood-helden, de mannen en vrouwen die het gezicht beschouwen als een bouwdoos. 

Het uitstellen van veroudering heeft iets wanhopigs. Het heeft iets van een vlag op een modderschuit. De aftakeling is begonnen, maar we doen nog even alsof er niks aan de hand is.

Waarschijnlijk oogt het ook zo wanhopig omdat het zo’n zichtbaar proces is (hoewel de meesten vrolijk blijven ontkennen überhaupt onder het mes te hebben gelegen of in de buurt te zijn geweest van een botox-spuit).

Het is het soort wanhoop dat niet bij Johnny Depp lijkt te passen. Depp is de acteur die we het meeste associëren met de even avontuurlijke als relativerende piraat Jack Sparrow. Captain Jack Sparrow zou zich nóóit zo laten kennen.

Johnny Depp was natuurlijk altijd al een mooie jongen – wat heet, een heel mooie jongen zelfs. Maar hij was ook de verfrissende acteur die leek te beseffen dat uiterlijk slechts de verpakking was van talent, ambacht en uitstraling. 

En dat is dan toch een beetje jammer. Want iedereen moet natuurlijk lekker doen waar hij zin in heeft, maar soms zou je willen dat er ook echt karakter zit in een rolmodel.