Oorharen? Steek er de fik in!

Voor het verwijderen van oorhaar zijn er verschillende technieken. Waaronder een met brandende alcohol.

Na je dertigste beginnen er haren uit je oren te groeien. Net als bij haren die uit de neus tevoorschijn komen is het hormoon dihydrotestosteron hiervoor verantwoordelijk.

An sich hebben haren in je oren een functie: ze houden vuil en stof tegen, zodat die moeilijk(er) in de gehoorgang kunnen doordringen. Maar van haren die uit je oren groeien wil je af, want het oogt onappetijtelijk en onverzorgd.

Er staan je een aantal methodes ter beschikking:  

Bijknippen

Het resultaat van bijknippen is tijdelijk, je oorharen groeien gewoon verder. De positie van je oren is niet ideaal voor deze methode. Je kunt er niet goed bij en het zicht is ook niet best. Kies daarom voor een speciaal schaartje met afgeronde punten zodat je niet in je lel prikt. Voordeel van deze methode is dat de natuurlijke functie van oorhaar, namelijk het beschermen van de gehoorgang, behouden blijft.

Trimmen

Oorhaartrimmers zijn er twee varianten. Bij de een liggen de mesjes open. Zorg bij deze variant dat je alleen de uitstekende haren met de mesjes raakt en dus niet je huid. Steek het trimhoofd voorzichtig en nooit verder dan vijf millimeter in het buitenste gehoorkanaal.

Er zijn ook trimmers waarbij de mesjes in een cilinder zijn geplaatst. De huid komt dus nooit direct in contact met mesjes en dat is wel zo veilig. Ook bij trimmen is het resultaat niet permanent en zul je dus wekelijks je oorharen moeten bijwerken.

Laseren

Er zijn diverse lasermethodieken om je oren haarvrij te krijgen. In de regel wordt een laser via een opzetstuk precies op de plek gericht waar de haren verwijderd dienen te worden. Elke laser voelt als een speldenprik – je schrikt er eerder van dan dat het echt zeer doet. Doorgaans heb je zo’n zes tot acht behandelingen nodig. Een vrij prijzige methode.

Epileren

Heb je maar een paar oorharen die uitsteken? Dan kan epileren met een pincet een optie zijn. Het is even doorbijten tijdens het uittrekken, maar de haartjes blijven langer weg dan bij trimmen. Niet aan te raden, behalve als je kickt op pijn.

Wegbranden

De meest spannende en avontuurlijke optie uit het lijstje: je oorhaar laten wegbranden. Een wattenbol gedoopt in alcohol wordt aangestoken en meerdere keren snel dicht langs het oor gehaald.

De vlam komt dus niet in contact met de huid maar de haartjes worden wel weggebrand. Ook hier worden de haarzakjes dus niet verwijderd.

Deze techniek is overgewaaid uit Turkije. Ga dit niet zelf doen, alleen kappers met een specialistische training op dit gebied beheersen deze techniek.

De methode wordt steeds vaker bij barbiers in Nederland aangeboden. Moet je een keer geprobeerd hebben!