De 5 oorzaken van jouw rimpels

Mannen verouderen anders dan vrouwen. We hebben het best getroffen; we blijven er langer jeugdig uitzien. Met dank aan testosteron.

De mannenhuid veroudert anders dan de huid van de vrouw.  Rimpels ontstaan bij ons later, maar ze zijn wel dieper.

Dit zijn de vijf oorzaken:

1. Botstructuur

Bij zichtbare huidveroudering speelt geslacht zeker een rol. De botstructuren van mannen en vrouwen zijn namelijk anders. Bij mannen zijn de openingen rond de ogen in de schedel groter dan bij vrouwen. Omdat er daardoor minder ondersteuning door bot is, lopen we meer kans op diepliggende ogen naarmate we ouder worden.

 2. Fronsen

Omdat we naarmate we ouder worden minder collageen (dit zijn eiwitten die de huid structuur en flexibiliteit geven) gaan produceren, ·krijgen we meer lijntjes op het voorhoofd. Omdat mannen gespierder zijn, spannen wij de frontale spieren in het voorhoofd sterker aan, waardoor de rimpels die we daar krijgen ook dieper zijn.

3. Talg

Mannen hebben, door de hogere hoeveelheden testosteron in het lichaam, een hogere talgproductie dan vrouwen. Hierdoor kunnen mannen sneller een onzuivere huid krijgen. Maar deze talgproductie heeft ook een voordeel: het houdt de huid gezond, soepel en gehydrateerd. En een gehydrateerde huid vermindert de kans op het verschijnen van rimpels omdat het de huid voller maakt.

4. Testosteron

Oestrogeen en testosteron dragen bij aan de verschillen tussen de mannen- en vrouwenhuid. Beide hormonen beïnvloeden de huidtextuur en dikte ervan. Oestrogeen en testosteron helpen de huid te beschermen naarmate we ouder worden door de afbraak van collageen en elastine te vertragen. 

Testosteron maakt de huid van een man dikker en vetter in vergelijking met die van een vrouw. Hoewel het testosteron van mannen daalt vanaf het 30e levensjaar is deze afname geleidelijker dan het verlies van oestrogeen bij vrouwen. Daarom blijft de mannenhuid langer stevig en daardoor rimpelvrij dan de vrouwenhuid.

5. Onder de ogen

Mannen en vrouwen krijgen rimpels naarmate ze ouder worden, maar de plek en de diepte verschillen. Mannen krijgen dus sneller diepe voorhoofdsrimpels en rimpels onder de ogen in vergelijking tot vrouwen. Bij vrouwen verschijnen rimpels eerder rond de mond en bij de kaaklijn.

Genen en leefstijl spelen ook een rol bij het ontstaan van rimpels. De oorzaken zijn de usual suspects: stress, roken, de zon, te weinig vocht drinken en vitaminetekorten.

Maar ook al leef je even gezond als euh… Arie Boomsma, rimpels ontstaan vroeger of later toch. Crèmes met vitamine C en retinol kunnen ze verminderen. En ook botox is een optie. Erin berusten ook.