Een kopzorg minder: Zo kom je van roos af

Het is voor veel mannen een hoofdpijndossier: roos. Zo kom je eraan en zo maak je snel weer een eind aan de witte vlokken op je kraag.

Het meest voorkomende haarprobleem bij mannen is roos. Bijna één op de twee mannen heeft er last van of in het verleden wel eens last van gehad. Dus de kans is groot dat ook Keith Richards ooit met zijn handen in het haar heeft gezeten.

Waar het vandaan komt? Het ontstaat als een schimmelsoort, die altijd al op je hoofdhuid aanwezig is, te snel groeit. De naam van deze schimmelsoort is de Pityrosporum Ovale.

Deze schimmels gaan aan elkaar koeken en vormen zo gevreesde witte vlokken, die op de schouders van je jasje landen en je meteen in de categorie ‘onfris’ doen belanden. Onzin natuurlijk, met gebrek aan hygiëne heeft roos niets te maken.

Adriano Celentano checkt de conditie van zijn hoofdhuid

Wat kan roos veroorzaken?

Stress blijkt uit onderzoeken een mogelijke trigger te zijn. Net als luchtvervuiling. Deze kan namelijk tot huidirritatie leiden en zo tot schilfervorming. Of voedingstekorten. Zink, B-vitaminen en vetten spelen een essentiële rol bij de gezondheid van je hoofdhuid, dus zorg dat er fruit, groenten, vis en kip op je menu staan.

Ook te vaak je haar wassen of je haar te warm föhnen kunnen roos laten ontstaan. Zelfs verandering van klimaat kan de veroorzaker van roos blijken. Kijk, daar hoor je nou nooit iemand over in Ik Vertrek.

Ted Kennedy is er niet helemaal gerust op

De oplossing

Gebruik een paar weken een anti-roos shampoo en in de regel verdwijnen de vlokken als sneeuw voor de zon. Meestal bevat zo’n shampoo de stof zinkpyrithion of seleensulfide. Vijf minuten laten inwerken en trouw vier weken gebruiken.

Heb je aanhoudend last van roos, neem dan contact op met je huisarts. Het kan namelijk zijn dat je lijdt aan psoriasis, dermatitis of een vorm van eczeem: de symptomen daarvan lijken veel op die van roos.