Wie worden de opvolgers van het beste restaurant in Nederland?

Met De Opvolgers krijgen we een kijkje in de keuken van De Librije.

De Librije is misschien wel het meest indrukwekkende restaurant van Nederland. Al meer dan 20 jaar prijken er drie Michelinsterren op naam van chef-kok Jonnie Boer en gastvrouw Thérèse Boer—een unicum in ons land. Wereldwijd zijn er slechts een handvol restaurants die deze prestatie zolang weten vast te houden. Naast het op de kaart zetten van innovatieve gerechten met een sterke focus op lokale producten, heeft het echtpaar een complete onderneming opgebouwd: de Librije Groep. Maar wie neemt deze culinaire dynastie over nu Jonnie en Thérèse langzaam aan ruimte willen maken voor de nieuwe generatie?

In de nieuwe zesdelige docu-serie De Opvolging oriënteren Jonnie en Thérèse zich na decennia hard werken langzaamaan op hun ‘pensioen’ en nieuwe stek op Bonaire. Ondertussen wordt de nieuwe generatie klaargestoomd om het roer bij De Librije over te nemen. Die generatie bestaat uit dochter Isabelle, zoon Jimmie en chef-kok Nelson Tanate. Tijdens het 30-jarig bestaan van De Librije in 2023 kochten zij aandelen in de zaak. Nelson, die ooit begon als stagiair en uitgroeide tot chef, wordt vaak verkeerd bestempeld als de vriend van Isabelle—een misvatting die Thérèse in de eerste vijf minuten van de serie wegwuift. Hun toetreding markeert een nieuw hoofdstuk, waarbij de vraag centraal staat: kunnen zij het iconische niveau behouden?

De titel De Opvolging roept meteen associaties op met de Amerikaanse HBO-hit Succession. Niet alleen vanwege het intrigerende intronummer, dat qua sfeer en toon sterk doet denken aan Nicholas Britell’s iconische soundtrack, maar ook vanwege de thematiek. Familiebanden, zakendynamiek en de druk van het voortzetten van een imperium spelen ook hier een hoofdrol. Het grote verschil? Bij De Librije lijkt open en eerlijk te worden gesproken over verwachtingen—een verademing vergeleken met de intriges van de Roy-familie.

Van links naar rechts: Jimmie, Isabelle, Jonnie, Therese en Nelson. Beeld: MAX/Sander Mulkens

Doe het ze maar na, het meest succesvolle restaurant van Nederland overnemen. De serie benadrukt een pijnlijk feit: hoger dan drie Michelinsterren kun je niet gaan. De top is al bereikt; de enige weg lijkt omlaag. Het is een immense druk voor de opvolgers. In interviews met culinaire journalisten, waaronder Mara Grimm en Joël Broekaert, wordt dat alleen maar onderstreept. Isabelle, die in Bonaire ervaring opdoet, worstelt met de vraag of ze terug wil keren naar Zwolle. Jimmie zoekt zijn culinaire identiteit tijdens een stage in Bangkok, terwijl Nelson zich focust op het behouden van de drie sterren.

Met De Opvolging krijgen kijkers een uniek kijkje in de persoonlijke én professionele uitdagingen van een familie die de absolute top van de culinaire wereld wil behouden. De serie is iedere zondagavond tot en met 23 maart te zien om 19:40 op NPO2.