Orange Whip: de lekkerste cocktail uit de grappigste film(scène)

De cocktail (Orange Whip), de komiek (John Candy), de film (The Blues Brothers); soms vallen alle puzzelstukjes perfect in elkaar.

Moeilijk uit te leggen waarom, maar het is een van de grappigste scènes uit wat sowieso al een van de grappigste films aller tijden is. The Blues Brothers uit 1980 is een musical over twee semi-criminele broers met een muzikaal hart en een voorliefde voor wayfarer-zonnebrillen. De onvolprezen Amerikaanse komiek John Candy speelt in deze film de reclasseringsambtenaar van Jake Blues (John Belushi). 

John Candy is in The Blues Brothers onderdeel van een gigantische politiemacht die Jake en Elwood Blues (Dan Akroyd) op de hielen zit. Ze hopen de twee broers in de kraag te grijpen na hun optreden in de Palace Hotel Ballroom in Chicago. Maar eerst gaat Candy onder het genot van een Orange Whip nog even genieten van het concert.

De tekst in deze scène is volledig geïmproviseerd. Het verhaal gaat dat achter de schermen kostuumdame Sue Dugan, wier vader vice-president was van de Orange Whip Corperation, aan regisseur John Landis had gevraagd om ergens Orange Whip te benoemen. Een geamuseerde Landis vertelde dit aan Candy, die er vervolgens mee aan de haal ging.

Veel zegt Candy niet. Hij bestelt drie Orange Whips, meer zegt hij niet. Maar zijn timing, de manier waarop hij bestelt, de combinatie van de twee boos kijkende agenten en zo’n kinderlijk klinkende Orange Whip, het is hilarisch. De Amerikaanse filmgeschiedenis kent weinig acteurs met zo’n droge delivery als John Candy. Weergaloos.

john candy steve martin planes trains automobiles

Planes, Trains & Automobiles

Met Steve Martin, 1987.

john candy eugene levy armed and dangerous

Armed and Dangerous

Met Eugene Levy (de vader uit American Pie), 1986.

john candy rita wilson tom hanks volunteer

Volunteers

Met Tom Hanks en Rita Wilson, diens aanstaande echtgenote, in 1985.

John Candy Bill Murray Stripes

Stripes

Met een al even droog-hilarische Bill Murray, 1981.

John candy richard pryor brewster millions

Brewster’s Millions

Met legende Richard Pryor, 1985.

john candy rhea perlman canadian bacon

Canadian Bacon

Met Rhea Perlman (Carla uit Cheers, tevens mevrouw Danny DeVito), 1995 – Candy’s allerlaatste film.

Nothing but Trouble

Met Dan Akroyd (links) en Chevy Chase, 1991.

Wat is een Orange Whip

De Orange Whip Corporation leverde vanaf de jaren vijftig een frisdrank onder die naam. Er bestond toen al een alcoholische variant, feitelijk een soort alcoholische milkshake die vanwege de frisheid als een zomercocktail wordt beschouwd. Om die reden is het belangrijk om te weten dat het in het drakenkabinet van ModMod altijd zomer is.

Wat zit er in een Orange Whip?

De Orange Whip is eigenlijk een milkshake die je naar wens alcoholisch kunt maken. Dat wens jij, dus kies je de volgende ingrediënten:

  • 120ml sinaasappelsap
  • 30ml witte rum
  • 30ml wodka
  • 60ml room
  • IJs
  • Eventueel: eiwit
  • Eventueel: 15ml Triple Sec sinaasappellikeur

Bereidingswijze

Schud de sinaasappelsap, witte rum, wodka en room ruim een halve minuut in de shaker tot het lekker schuimt. Als je het romiger wil, giet je er het eiwit van een ei bij. Wil je de sinaasappelsmaak aanzetten, dan kun je er ook nog een scheutje sinaasappellikeur bij schenken. Giet de shake over een flinke stapel ijs in een Collinsglas (zo’n lang glas dat zijn naam ontleent aan de Tom Collins-cocktail). Garneer met een stevige schijf sinaasappel. Rietje erin en hupsakee. Who wants an Orange Whip?

Na het bekijken van het Orange Whip-filmpje op YouTube loont het deze keer wel om in een rabbithole te belanden. Klik op die andere scène met John Candy in The Blues Brothers (‘We’re in a truck’), en daarna duik je steeds verder de tunnel in. Lachen.