Oris eert oud én nieuw

Oris weet als geen ander het juiste midden te vinden tussen moderne nieuwe creaties en zijn historische modellen.

De nieuwe ProPilot X Caliber 400 Laser en de deze week gepresenteerde Oris Father Time Limited Edition zijn samen het perfecte voorbeeld.

Te beginnen met die eerste. Er zijn horloges die je de tijd vertellen en er zijn horloges waar je naar wilt kijken, en dankzij de indrukwekkende wijzerplaat is de nieuwe ProPilot X Calibre 400 Laser beide.

De Zwitserse horlogemaker onthulde het horloge eind vorig jaar tijdens de Dubai Watch Week, waarbij gebruik werd gemaakt van een innovatieve lasertechniek die nog nooit eerder in de horlogemakerij was toegepast.

Lasertechniek

De ProPilot X Caliber 400 Laser is het resultaat van een bijzondere samenwerking met een onderzoekslaboratorium verbonden aan de vooraanstaande ETH Universiteit van Zürich. Deze samenwerking biedt slimme en ondernemende studenten een platform om hun ideeën om te zetten in producten uit de echte wereld, wat resulteert in de creatie van dit horloge.

De kern van dit uurwerk wordt gevormd door een innovatieve lasertechnologie die op de wijzerplaat wordt toegepast en die een doorbraak markeert in de Zwitserse mechanische uurwerken. De laserbehandeling zorgt voor een uniek driedimensionaal effect, waarbij het logo, de indexen, de ‘minute track’ en de wijzerplaattekst naadloos in het ontwerp van het horloge worden geïntegreerd. De kleuring van de wijzerplaat, bereikt door een lasertechniek ontwikkeld in samenwerking met ETH Zürich, en bijzonder: zonder traditionele kleurpigmenten te gebruiken.

De titanium wijzerplaat van de ProPilot X Caliber 400 Laser wordt onderworpen aan oppervlaktemanipulatie. In gewone mensentaal: als gevolg hiervan verandert de wijzerplaat van kleur, waardoor een spectrum ontstaat van blauw via groen tot violet.

Naast de wijzerplaat heeft het horloge de vertrouwde en moderne vorm van de ProPilot X Calibre 400, die voor het eerst werd geïntroduceerd in 2022. Het bestaat uit een titanium kast, lunette en kroon van 39mm, met daarbij een titanium band. Het horloge kost €4.800.

Vader Tijd

Het tweede model is een gelimiteerd model, gelieerd aan cricket. Hoewel de sport hier niet veel aandacht krijgt, is het één van de populairste sporten ter wereld. Het is de op één na meest bekeken sport ter wereld, alleen overtroffen door voetbal. Het kwam dus niet als een grote verrassing toen de Zwitserse horlogemaker Oris aankondigde dat het zich vorig jaar had aangesloten bij de Marylebone Cricket Club en daarmee de officiële timingsponsor werd van het in Londen gevestigde team. Om deze samenwerking te vieren, komt het horologische team uit Hölstein nu met een speciale serie met bronzen kast: de Oris Father Time Limited Edition (€2.950).

De editie is beperkt tot 1926 stuks, gebaseerd op het jaar waarin de ‘Father Time’-windwijzer werd gedoneerd aan Lord’s Cricket Ground in Londen.

De bronskleurige fijn geborstelde kast heeft een diameter van 40mm en relatief spitse lugs. Een witte wijzerplaat wordt gekenmerkt door grote indexen met gestileerde Arabische cijfers in het zwart, waarvan de tijdmarkeringen worden omringd door een railvormige ‘minute track’.

De kenmerkende wijzerplaat is voorzien van een wijzer met een rode maansikkel die de datum op de rand laat zien in plaats van een datumvenster. Zoals het hoort bij de Big Crown met Pointer Date-complicatie. Het uurwerk wordt aangedreven door het automatische kaliber Oris 754.

Het horloge wordt geleverd met een bronzen band en een lichtbruine Cervo Volante lederen band van duurzaam geproduceerd hertenleer met een bronzen sluiting.