De 11 beste Oscar-films aller tijden

Oppenheimer werd tot Beste Film bekroond. Maar welke Oscar films zijn ’t beste?

Oppenheimer was de grote winnaar tijdens de Oscars 2024. Maar wat zijn de beste Oscar-films aller tijden? In deze lijst vind je stuk voor stuk klassiekers, die niet altijd even hartverwarmend zijn, maar wel een goede dosis film-nostalgie hebben.

12 Years a Slave (2013) 8,1

Regisseur Steve McQueen was met 12 Years a Slave de eerste zwarte filmmaker ooit die de Oscar voor Beste Film won. Aanleiding voor de film zijn de memoires van Solomon Northup, die in 1841 wordt ontvoerd en twaalf jaar lang als slaaf op katoenplantages moest werken in het zuiden van Amerika. Het is een gewelddadige film waarin het slavernijverleden vol lichamelijk en geestelijk lijden wordt vertolkt, wat kritiek opleverde omdat het de geschiedenis zou verwarren met een horrorshow. Desondanks won 12 Years a Slave drie Oscar-beeldjes.

No Country For Old Men (2007) 8,1

Zoals wel vaker het geval is bij filmklassiekers, is ook No Country For Old Men gebaseerd op een roman: het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy. De bekroonde verfilming beslaat het verhaal van de confrontatie van drie mannen in de Texaanse woestijn. Wat de gemiddelde kijker het meest bijblijft, is het verontrustende filmkapsel van bad guy Javier Bardem.

It Happened One Night (1934) 8,1

It Happened One Night is een rom-com van de Amerikaanse filmmaker Frank Capra. De film vertelt het verhaal van een jonge vrouw die haar strikte vader wil ontvluchten en halsoverkop een minnaar tegenkomt. Het is de oudste film in dit lijstje en won als eerste ’the big five’: de Oscars voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Mannelijke Hoofdrol, Beste Vrouwelijke Hoofdrol en Beste Scenario.

On the Waterfront (1954) 8,1

De iconische Amerikaanse cultfilm Raging Bull (1980) is gebaseerd op het Oscar-winnende verhaal van On the Waterfront (1954). Dat is niet voor niets: de Oscar-winnaar is een meesterwerk in de filmhistorie, waarbij het realisme tot een hoger niveau werd getilt. Neem daarbij een Marlon Brando in topvorm en je ontvangt acht Oscars.

Casablanca (1942) 8,5

Humphrey Bogart speelt een Amerikaanse expat die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Marokkaanse Casablanca woont. Wanneer zijn oude vlam (Ingrid Bergman) samen met haar man naar Casablanca komt, moet de expat een beslissing nemen. Kiest hij voor de liefde of helpt hij hen te ontsnappen uit de door de nazi’s bezette stad? Casablanca won acht Oscars tijdens de uitreiking in 1944.

The Silence of the Lambs (1991) 8,6

In de psychologische thriller The Silence of the Lambs speelt Jodie Foster een jonge FBI-stagiaire die de opdracht krijgt om de kannibalistische seriemoordenaar Hannibal Lecter te onderzoeken. Regisseur Jonathan Demme ontving een Oscar voor zijn regiewerk en zowel de prijs Beste Vrouwelijke Hoofdrol als de prijs Beste Mannelijke Hoofdrol werden uitgereikt aan de acteurs in de film.

Parasite (2019) 8,6

Parasite won in 2020 de Beste Filmprijs bij de Oscars. Een unicum, want het is de eerste niet-Westerse film die deze gerenommeerde prijs in ontvangst mocht nemen. De Zuid-Koreaanse Bong Joon-Ho wilde met zijn satirische film de kapitalistische mindset van Seoul aan de kaak stellen; die boodschap is nu zelfs tot aan Hollywood doorgedrongen.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) ☆ 8,7

In Oscar’s Beste Film van 1976 One Flew Over the Cuckoo’s Nest zien we hoe de charismatische McMurphy (Jack Nicholson) belandt op een psychiatrische afdeling, onder de strenge hoofdzuster Ratched. Jack Nicholson won eveneens de Oscar voor Beste Mannelijke Hoofdrol in de film.

The Lord of the Rings: Return of the King (2003) ☆ 8,9

Het laatste deel van de The Lord of the Rings-trilogie werd in 2004 met tientallen prijzen en nominaties onthaald, waaronder de Oscar voor Beste Film. Wat betreft grootste hoeveelheid Oscars staat The Lord of the Rings: Return of the King dan ook op nummer 1 in deze lijst: de film heeft namelijk elf Oscars in ontvangst mogen nemen. De verfilming van het derde boek van J.R.R. Tolkien vertelt het verhaal van Frodo, die in een mythische wereld vol elven en dwergen de magische ring moet vernietigen.

Schindler’s List (1993) ☆ 8,9

Traditiegetrouw staat op 4 mei rond half 9 ’s avonds deze klassieke Oscar-film ingepland bij de NPO: Schindler’s List. Het hartverscheurende verhaal gaat over een Duitse zakenman in Polen die meer dan duizend Joden redde van de Holocaust door ze aan het werk te zetten in zijn fabriek. Een prachtig trieste film om tijdens dodenherdenking op te zetten, al is de tranenzee die volgt vaak minder fraai.

The Godfather (1972) ☆ 9,2

Onderhand is deze klassieker alweer meer dan 50 jaar oud: The Godfather uit 1972. Het is de koploper van deze lijst, want wie kent ‘m niet? De eerste film van de The Godfather-trilogie introduceert ons aan ‘Don’ Vito Corleone, het kopstuk van een grote Siciliaanse maffiafamilie in Amerika. The Godfather heeft een opmerkelijke cast met acteurs als Marlon Brando en Al Pacino, die dankzij de eerste film eeuwige roem in de filmwereld vaardigden.