11 Oscarwinnende films (waarvan je het niet wist)

Maar die toch de moeite waard zijn om nog eens te kijken.

Terminator Arnold Schwarzenegger

Op 13 maart wordt bekend gemaakt welke films en acteurs dit jaar de Academy Awards mee naar huis nemen. De nominaties zijn inmiddels bekend gemaakt.

Als de uitreiking afgelopen weekend van de Screen Actors Guild Awards een indicatie is, gaat in ieder geval Everything Everywhere All at Once er met een aantal beeldjes vandoor.

In de bijna honderdjarige geschiedenis van de Oscars zijn er vele prijzen uitgereikt. De meeste grote winnaars uit de filmhistorie ken je wel. Maar deze elf heb je misschien over het hoofd gezien.

1. Titanic (1953)

Voordat Leonardo DiCaprio, Kate Winslet en zelfs James Cameron geboren waren, won Titanic al een Oscar voor Beste Scenario.

2. Goldfinger (1964)

De eerste James Bond-film die een Oscar won. Niet voor de acteerprestaties van Sean Connery, maar voor Beste Sound Effects. (Thunderball, ook met Sean Connery én de Aston Martin DB5, zou een jaar later een Oscar winnen voor Beste Visual Effects.)

3. The Exorcist (1973)

Horrorfilms worden niet vaak beloond door de jury van de Academy Awards. The Exorcist vormt daarop een uitzondering. Tien nominaties!

Alle belangrijke Oscars (Beste film, actrice, bijrollen, regisseur…) gingen aan de neus van The Exorcist voorbij; er werd gewonnen in de categorieën Beste Scenario en Beste Sound.

4. Purple Rain (1984)

Prince won – vrij terecht – geen Academy Award voor zijn acteerprestatie in dit muzikale drama uit 1984. Hij won ‘em wel – ook zeer terecht – voor Beste Soundtrack (al had The Time ook een Academy Award mogen krijgen voor choreografie).

https://www.youtube.com/watch?v=T3TjRKgS1DY

5. Back to the Future (1985)

Genomineerd voor maar liefst vijf Academy Awards. Alleen die voor Beste Sound Effects werd verzilverd.

6. Dick Tracy (1990)

Zeven nominaties! En drie verzilverd! Niet slecht, voor een verfilmd stripverhaal. De gewonnen Oscars waren voor: Beste Art Directie, Make-up & Muziek (voor Madonna’s Sooner or later).

7. Terminator 2: Judgment Day (1991)

Er zat geen nominatie bij voor Arnold Schwarzenegger, maar dit vervolg verzamelde niettemin vrolijk vier glimmende Academy Awards.

8. Speed (1995)

Twee Oscars maar liefst, voor Best Sound en Best Sound Effects. (De derde nominatie – Best Film Editing – ging aan de snelle neus voorbij.)

9. Men in Black (1997)

Eén Oscar. Voor make-up uiteraard.

10. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)

Voor gevatheid worden geen Oscars uitgereikt, zelfs niet aan Johnny Depp in zijn aanstekelijke rol van captain Jack Sparrow. Wel voor visuele effecten.

11. Mad Max: Fury Road (2017)

Dystopischer dan de eerste twee Mad Max-films met Mel Gibson werd het niet, maar deze Mad Max-film, met Tom Hardy in de hoofdrol, verzamelde het indrukwekkende aantal van zes Oscars.

One thought on “11 Oscarwinnende films (waarvan je het niet wist)

Comments are closed.