Oscars – Jason Momoa had beter naar Chris Rock moeten kijken

De smoking die acteur Jason Momoa naar de uitreiking van de Oscars had aangeschoten liep behoorlijk mank. En dat kwam niet omdat zijn jasje blauw was in plaats van zwart.

chris rock will smith
Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg

Bij de dresscode black tie hoort een smoking die bij voorkeur zwart van kleur is. De gedachte daarachter is dat een smoking de kleur heeft van het dagdeel waarin je hem draagt: de nacht.

Er is een school die meent dat midnight blue beter is omdat die kleur er bij avondlicht zwarter uitziet dan zwart. De black tie-dresscode biedt die kleine opening, maar alleen als het blauw echt midnight blue is, dus donkerblauw.

De Amerikaanse acteur Jason Momoa droeg naar de uitreiking van de Academy Awards in het Dolby Theater in Hollywood een donkerblauw smokingjasje. Dat past dus prima binnen de dresscode.

Ook de vlinderdas was redelijk oké, al is niet goed te zien of het een zelfstrikker is, dan wel een voorgestrikt exemplaar. De breedte van de vlinderdas was niet helemaal goed afgestemd op die van de revers van het jasje. Bij zo’n peak lapel hoort een bredere strik. 

Daarna ging er een boel fout.

Bij een midnight blue smokingjasje hoort een zwarte broek, om de eenvoudige reden dat je er niet uit wil zien als Grote Smurf.

Onder het jasje hoort een wit smokinghemd. Dat biedt contrast aan het zwarte jasje en vormt tegelijkertijd een podium voor de zwartsatijnen strik. Draag je een zwart overhemd, dan zie je er niet uit als een moderne versie van Frank Sinatra, maar als een zwarte vlek.

ik was allang blij dat hij geen vlinderdas in de kleuren van de Oekraïense vlag had omgegespt

Een smokingjasje heeft alleen zakken aan de binnenkant. Er is normaal gesproken geen borstzak, en dus ook geen pochet.

Jason Momoa heeft wel een pochet in de borstzak geduwd, eentje in de kleuren van de Oekraïense vlag. Het is een sympathiek statement (ik was allang blij dat hij geen vlinderdas in de kleuren van de Oekraïense vlag had omgegespt), maar nu lijkt het toch alsof Momoa de medaille voor de Avondvierdaagse in zijn borstzakje heeft gepropt.

En dan draagt de goede man ook nog veterschoenen in plaats van lakschoenen.

Overigens kan het natuurlijk allemaal nog erger. Kijk naar de outfit van Will Smith. De Oscarwinnende acteur (voor King Richard) was het even kwijt toen presentator Chris Rock een grap over Smiths vrouw maakte. In alle eerlijkheid was Smith het al kwijt toen hij in aanloop naar de uitreiking voor zijn kledingkast stond en dít uitkoos.

Chris Rock droeg daarentegen geen smokingjasje, maar een fluwelen dinner jacket in een paarsblauwe kleur. Dat hoort eigenlijk niet als de dresscode black tie luidt, maar hij matchte het wel fraai met overhemd, broek en vlinderdas. Rock zag er zelfs stijlvol uit toen hij een klap in het gezicht kreeg van Will Smith

Het ontstaan van de smoking

Halverwege de negentiende eeuw gaf prins Edward VII, de oudste zoon van koningin Victoria, kleermaker Henry Poole opdracht om de jas te ontwerpen die wij tegenwoordig smoking noemen. Edward VII was een kledinginnovator pur sang, en hij was een beetje klaar met de tailcoat, de jas die tot dan gedragen hoorde te worden tijdens het diner. (De tailcoat isde lange rokjas met flappen die zo hinderlijk in de weg zitten.)

Voor zover bekend was de jas die Edward VII liet ontwerpen de eerste smoking in zijn soort. In Engeland werd de term dinner jacket gebruikt, omdat het jasje gedragen werd tijdens het eten. In de rest van Europa heette het jasje eerst nog de Monte Carlo, waarschijnlijk als verwijzing naar de casino’s in Monaco waar het verplicht gedragen werd. Inmiddels is op het vasteland van Europa, ook bij ons, de term smoking gemeengoed geworden.

In Amerika noemen ze een smoking tuxedo (tux) Die term ontstond toen een Amerikaanse miljonair, ene James Brown Potter, de stijl van prins Edward na een bezoek aan Londen kopieerde en introduceerde bij de leden van Tuxedo Park, een zojuist opgerichte privéclub voor rijke New Yorkers.

Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg