Ouwe kop door de ventilator?

Actueel dilemma: ’s nachts in een poeltje zweet wakker liggen van de hitte. Of een ventilator op je oververhitte lijf richten en je huid voelen barsten…

Zalig deze temperaturen: daar gaan we echt niet over zeuren. Nou ja, bijna niet dan. Want als blijkt dat de warmte op je slaapkamer is blijven hangen, dan zou het wel eens een klamme, onrustige, zweterige nacht zou kunnen worden.

Slapen met de ventilator aan is dan verleidelijk. Maar dat heeft ook zo z’n nadelen.

Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit geen best idee, dat mag duidelijk zijn. Maar ook als je nog geen last hebt van je luchtwegen is het niet verstandig om een nacht in dwarrelend stof door te brengen.

Uitdroging

De constante luchtstroom heeft ook effect op je huid en je ogen. De lucht is constant in beweging en dat zorgt voor uitdroging. Het effect is vergelijkbaar met zeven of acht uur in de wind staan. Daardoor verzwakt de barrièrefunctie van je huid, waardoor die vatbaarder wordt voor invloeden van buitenaf. Dat kan op korte termijn leiden tot droogtelijntjes en een vel dat veel te strak staat. En op de wat langere duur tot plooien, rimpels en een getaande huid.

Kramp

En daar blijft het niet bij, want een ventilator kan voor nog meer ellende zorgen. Door de koele lucht gaan je spieren verkrampen. Dat kan ertoe leiden dat je de volgende dag wakker wordt met een stijve nek.

En geef toe: je bent wel eens blijer wakker geworden.