Een overall met een krijtstreep

Boeren, burgers en buitenlui: de overall is er voor iedereen, zelfs voor een premier in oorlogstijd.

British statesman Winston Churchill (1874 - 1965) welcomes his friend Bernard Baruch (1870 - 1965) to his home at Chartwell in Kent, July 1949. Baruch is an American financier and political consultant. Churchill is wearing his famous 'siren suit', a pinstriped grey wool suit which he wore through the air raids. (Photo by Central Press/Hulton Archive/Getty Images)
Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

Het pak uit één stuk dat wij kennen als overall, heette ooit ketelpak. Die term komt van de ketels die moesten worden schoongemaakt; om kleding te beschermen tegen het vuil in die ketels, trokken schoonmakers een pak aan over hun gewone kleding. 

Dat ketelpak bewees zijn nut ook in andere branches, met name op werkplekken waar vuile handen gemaakt werden, in garages en op het land.

Net als de mannen in de stoomketels dragen boeren overalls om hun onderkleding schoon te houden. Maar waarom dragen ze altijd blauwe? Groen vormt, als kleur van de natuur, een sterker statement dan blauw, wat toch de kleur is van de VVD.

De eerste werkkleding was blauw van kleur, misschien dat het daar door komt. In Frankrijk werd die werkkleding blue de travail genoemd – blue collar in het Engels. De stoere denim stof die we kennen uit Nîmes (de Nîmes: denim) was ook blauw.

Boer zoekt vrouw Jan

Veruit de meeste boeren in Boer zoekt vrouw dragen een blauwe overall. Dat gold voor de goedlachse boer Jan, hierboven op de foto, uit seizoen 2019/2020, net als voor zijn collega’s Willem, Ronald, Johan, Annemieke, Bastiaan en Geert. 

En Sietse en Hielke Klinkhamer natuurlijk, al speelden die de hoofdrol in weer een heel andere serie.

Zo’n overall heeft ook een ander voordeel. In geval van nood, kan het snel aan- en uitgetrokken worden. Zo bedacht de Britse premier Winston Churchill zijn zogenaamde siren suit voor de heetste dagen van de Blitz.

Als het luchtalarm tijdens die eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog Duitse bommenwerpers aankondigde, schoof de premier een overall over zijn pyjama. Schoenen aan en klaar was Winston.

Churchill bezat meerdere siren suits. Het bekendst is zijn grijze overall met een deftige krijtstreep.

De combinatie van ketelpak en krijtstreep is een onverwachte, maar past bij de stiff upper lip waarmee Churchill zijn land en feitelijk ook de rest van bezet Europa door de oorlog heen sleepte.

Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg