Koud buiten? Kim Jong-Un laat zien welke overjas je aan moet trekken

Met dit druistige weer heb je een goeie overjas nodig. Kim Jong Un lijkt ze direct van de catwalks van Milaan en Parijs af te halen.

kim jong un overjas korea
Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg

De overjas van de Noord-Koreaanse dictator is een zogeheten fur collar coat, een jas met een bonten kraag. Gezien zijn reputatie vermoed ik dat de Grote Leider nog niet gezwicht is voor de sociale druk om nepbont te gebruiken. Ik vrees dat hier een levend konijn het loodje heeft moeten leggen.

De jas is een zweireier, een doublebreasted jas met dubbele rij knopen. Die knopen laat Kim niet onbenut, daar waar het silhouet beter tot zijn recht komt als je de onderste knoop los laat.

De revers van zijn overjas is niet een pittige peak lapel (met de punt omhoog), maar een bescheiden notch lapel. Door de breedte van de revers zou ik de uitstraling niettemin toch als ‘aanwezig’ willen typeren.

kim jong un leren jas noord korea

De leren overjas van Kim Jong-Un is van hetzelfde ontwerp als zijn wollen mantel. De stof leer is stoer, stijlvol en weer helemaal terug. Het past in een breed gedragen heimwee naar de jaren zeventig, al zou je van Kims jas ook heimwee kunnen krijgen naar de jaren veertig. Dat kan ook komen door de militaire kenmerken: knopen, revers en ceintuur. 

De jas van de playmobil gekapte despoot oogt nogal vierkant, maar ook daar heeft hij zijn vinger goed aan de pols van de tijdgeest. Boxy is namelijk een kenmerk van het tegenwoordig zo populaire workwear. 

Op de internationale school in Zwitserland, waar de jonge dictator-in-wording onder valse identiteit verbleef (een oom en tante deden zich voor als zijn ouders), was hij een  outsider door de trainingspakken die hij droeg. Kim droeg bewust geen spijkerbroeken, want dat was te veel een kapitalistisch symbool. 

“Kim heeft zijn onderdanen verboden een vergelijkbare leren jas te dragen”

Kim Jong-Un heeft zijn onderdanen verboden een vergelijkbare leren jas te dragen. Dat zou namelijk zijn autoriteit ondergraven. Eerder verbood hij al skinny jeans, al had hij daar een andere motivatie voor. De Noord-Koreanen mogen ook niet naar K-pop luisteren.

Op de weinige beelden die er vanuit Noord-Korea tot ons komen, zie je dat zijn onderdanen wel een ander voorbeeld volgen. Zo laat Kim Jong Un zijn broekspijpen erg breed waaien. En met hem de rest van de natie. 

Maar verhip, die wijde broekspijpen zie je tegenwoordig ook op de catwalk bij Gucci? Zo is de Geweldige Leider en tevens Briljante Kameraad ook een Stoïcijnse Stijlicoon.

Stijlpastoor
Het is nieuw, glimmend en glibberig
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
panama hoed
Om door een ringetje te halen
Door Arno Kantelberg