Drie plekken die jij vaak overslaat onder de douche

Jazeker, ook gij Brutus, want er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

We douchen dagelijks om vuil, geurtjes en dode huidcellen die zich op het lijf hebben opgehoopt, van ons af te wassen. Douchen voorkomt ook dat virussen en schimmels zich op de huid vestigen.

Natuurlijk denken we dat we alle delen van lichaam en hoofd grondig onder handen nemen. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat veel mensen drie delen van het lichaam over het hoofd zien. Dat onderzoek is gedaan door de George Washington Universiteit, een hoog aangeschreven en invloedrijke particuliere universiteit in Washington D.C.

Monsters

De onderzoekers verzamelden huidmonsters van makkelijk bereikbare lichaamsdelen van deelnemers, zoals de armen, én van moeilijk bereikbare plekken waarvan ze vermoedden dat ze vaak over het hoofd werden gezien. Het resultaat: de armen hadden een hogere microbiële diversiteit – en dat is een goed teken – dan de ruimte tussen de tenen, het gebied achter de oren en ín de navel. Kortom: we vergeten ons daar te wassen.

Huiswerk

To-do list voor je volgende douchebeurt is dan ook: In je navel hopen zich zweet en huidcellen op, dus sla die zeker niet over. Neem ook de ruimte tussen je tenen mee. Zorgvuldig afgdrogen na afloop, want voetschimmel woekert graag in de vochtige ruimtes tussen je tenen. Was je ook achter je oren, daar zitten namelijk eveneens zweetklieren. En ook nu goed afdrogen na afloop, want te boek staan als iemand die nog nat is achter de oren wil je niet.

Meer tips om alles uit je douchebeurt te halen vind je hier. En hier. Een toepasselijk muziekje voor onder de douche vind je hier.