Jaarlijks verkiest de Nederlandse Mycologische Vereniging de paddenstoel van het jaar. In 2024 is dat de Amethistzwam. Het doel van dit initiatief van de NMV is om zoveel mogelijk vindplaatsen van de Amethistzwam in kaart te brengen.
Buiten schieten op dit moment de paddenstoelen uit de herfstige bosgrond. De Amethiszwam is er juist wat vroeger bij. Afhankelijk van het weer verschijnen in augustus of begin september de eerste exemplaren.
De Amethistzwam wordt ook wel Rodekoolzwam genoemd. Het is een verwijzing naar de opvallende kleur van de paddenstoel, de zwam is namelijk diep paars/rood. Eenmaal gedroogd wordt dat lichtroze.
Win-win
De Amethistzwam is een zogenaamde ectomycorrhiza-soort. Dat wil zeggen dat de schimmel samengroeit met wortels van bomen, waarbij water, voedingsstoffen en suikers worden uitgewisseld. Daarvan profiteren zowel de schimmel als de boom. Meestal groeit de kleine paddenstoel samen met beuken op zandgrond, maar de zwam kan ook met andere loof- en naaldbomen samenwerken.
Verspreiding
Afgelopen jaren zijn er door de Nederlandse Mycologische Vereniging publieksinventarisaties naar de verspreiding van paddenstoelen georganiseerd. Dit doet de NMV om een beter beeld te krijgen van de stand van zaken op paddenstoelgebied in ons land. Met succes want deze inventarisaties hebben al vele duizenden extra waarnemingen opgeleverd.
Ook in 2024 worden natuurliefhebbers opgeroepen om gesignaleerde Amethistzwammen door te geven op de waarnemingensite Waarneming.nl. Er wordt ook gevraagd om bij het melden van de waarneming door te geven bij welke boomsoort hij wordt gevonden. De vereniging hoopt zo ook meer inzicht te krijgen over de dominantie van de beuk als bondgenoot van de Amethistzwam.
Hier lees je meer over de doelstellingen van de NMV.
Giftig of eetbaar?
Opgelet! In veel paddenstoelgidsen en op online wildpluk-sites wordt de Amethistzwam als eetbaar aangegeven. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat vruchtlichamen van de Amethistzwam giftige arseenverbindingen bevatten.
Er komen twee soorten arseen in de paddenstoelen voor, het minder giftige organische arseen en het voor zoogdieren en dus ook mensen zeer giftige niet-organische arseen. Onderzoek heeft aangetoond dat een Amethistzwam gemiddeld 90% organisch arseen bevat en 10% niet-organisch arseen. Uitgaande van deze gemiddelden en bijvoorbeeld de inname-norm van het RIVM kun je stellen dat de Amethistzwam giftig is.
Is de herfst niet bepaald jouw seizoen? Hier vind je adviezen op een najaarsdip te voorkomen.