Fashion van het Franse Vreemdelingenlegioen

75 jaar na hun eerste schoen voor het Vreemdelingenlegioen introduceert Palladium nu een ode in canvas.

Vreemdelingenlegioen palladium

Het Franse Palladium maakte vanaf 1912 vliegtuigbanden. Omdat na de Tweede Wereldoorlog de vraag daarnaar daalde, werd er overgeschakeld op de productie van schoenen.

De eerste schoen die Palladium in 1947 produceerde was de Pallabrousse, een canvas schoen die speciaal voor het Franse Vreemdelingenlegioen werd ontworpen. Dat in 1813 opgerichte legioen, berucht en beroemd, droeg de Pallabrousse tijdens oorlogshandelingen in Azië en Afrika.

De canvas schoenen waren functioneel omdat ze snel droogden; de rubberen zolen waren duurzaam en comfortabel.

Die legerschoen werd vanaf de jaren zeventig ook populair onder jongeren. ‘Palladiums’ werden onderdeel van de jongerencultuur.

Meer dan twintig jaar geleden beëindigde Palladium de productie van de legerschoen. Er werd nog wel een iets gewijzigde versie aan de collectie toegevoegd, de Pallabrousse Legion.

Nadat Palladium afgelopen maart het 75-jarig bestaan van de schoen vierde, namen enkele legionairs contact op met het bedrijf; was het niet weer eens tijd voor een samenwerking?

Jamel Khadir, vice-president Sales & Marketing van Palladium: “Iemand van het Legioen zag een post op LinkedIn. Daarna ging het eigenlijk allemaal heel snel.”

Generaals van het Vreemdelingenlegioen werkten samen met het ontwerpteam van Palladium. Er werd gekozen om een speciale editie van de Pallabrousse Legion-schoen uit te brengen onder de naam Pallabrousse Legacy.

Het nieuwe model bezit de herkenbare elementen van de originele Pallabrousse, dus met de rubberen neus en de canvas versterking aan de zijkant van de wreef. De schoen wordt wel op een andere manier gemaakt.

Voorheen werd het rubber direct aangebracht op de schoen, middels een vulcanisatieproces. Maar dat leidde in sommige gevallen tot het smelten van de schoen in extreme warme omstandigheden. Bij het nieuwe model is het rubber met lijm op de schoen bevestigd.

Op de zijkant van de Pallabrousse Legacy is een patch aangebracht met het groen-rode logo van het Vreemdelingenlegioen en het motto Legio Patria Nostra (het legioen is ons vaderland).

Luitenant-kolonel Jean-Philippe Bouran van het Legioen ziet de nieuwe schoen als een ode aan de soldaten die gevallen zijn in dienst van het legioen, zo’n 36.000.

De schoen komt in twee kleuren, olijf en camel. Prijs €129,95