230 Zeldzame klassiekers worden binnenkort geveild in Nederland

Veertig jaar opgeslagen in twee Nederlandse pakhuizen en een verlaten kerk. Binnenkort worden deze 230 klassiekers geveild.

Vier decennia lang kocht de Nederlandse zakenman Ad Palmen klassieke auto’s die zijn aandacht trokken. Uiteindelijke verzamelde hij 230 voertuigen die hij in het geheim opsloeg in twee pakhuizen en een verlaten kerk in Dordrecht.

The Palmen Barnfind Collection by Gallery Aaldering, gehouden door Classic Car Auctions, gaat vanaf 19 mei onder de hamer en loopt door tot en met juni.

De zogenaamde ‘barnfinds’ hebben de neiging om exorbitante bedragen op te halen vanwege hun zeer originele, ongeschonden staat. En hoewel er geen tekort is aan opmerkelijke voertuigen die zijn gevonden in oude schuren en pakhuizen, is misschien wel de belangrijkste schuurvondst ooit niet alleen onlangs ontdekt, maar elk van de ruim 200 auto’s gaan binnenkort allemaal onder de hamer.

Palmen begon met een enkele gele Lancia Aurelia B20 uit 1955, en z’n verzameling groeide uit tot enkele honderden stuks, waarvan vrijwel geen enkele ooit is verhandeld sinds ze in zijn bezit kwamen. Niet alleen het enorme aantal auto’s is indrukwekkend, maar dat geldt ook voor het feit dat vrijwel elk exemplaar in volledig originele staat is.

Bovendien bestaat de collectie uit een diverse en elite groep aan voertuigen uit verschillende tijdperken, regio’s en merken. Omdat Palmen het grootste deel van het onderhoud zelf deed, wisten maar weinig mensen van het bestaan van deze once-in-a-lifetime collectie.

De collectie omvat zeldzame exemplaren van Italiaanse merken als Alfa Romeo, Fiat, DeTomaso, Lancia, Lamborghini, Maserati en Ferrari. Britse auto’s van Jaguar, Aston Martin, Triumph, Bentley en Rolls-Royce. Duitse auto’s van BMW, NSU en Mercedes en een handvol vintage Amerikaanse modellen. Bovendien bevat de Palmen-collectie naast de meer dan 200 auto’s ook een overvloed aan schijnbaar uitsluitend Italiaanse motorfietsen en scooters van Vespa, MV Agusta, Moto Guzzi en Tomos.

Palmen, nu 82, werd onlangs ziek en kon de voertuigen niet meer onderhouden. Hij verkocht de hele partij voor een onbekend bedrag aan Gallery Aaldering. Nu heeft Aaldering besloten om ‘één van de best bewaarde geheime autocollecties van Europa’ aan het publiek aan te bieden, zoals Classic Car Auctions het omschrijft.

Nico en Nick Aaldering, mede-eigenaren van Gallery Aaldering: “Deze barnfind-collectie is echt een unieke kans voor autoliefhebbers en verzamelaars over de hele wereld om hun collectie uit te breiden.”

Een van de zeldzaamste – en waarschijnlijk de duurste – voertuigen in de collectie, is een Lancia B24 Spider America uit 1955. Omdat er maar weinig van zijn gemaakt, wordt verwacht dat deze auto $660.000 tot $770.000 zal opbrengen. Andere voertuigen in de collectie zijn onder meer een blauwe Ferrari 365 en een witte Mercedes 300 S cabriolet.

De complete lijst met klassiekers vind je bij Classic Car Auctions. De veiling start op 19 mei en eindigt tussen 5 en 7 juni.

Beeld: Classic Car Auctions / Gallery Aaldering