Hoe Pamela Anderson uiteindelijk aan het kortste eind trok

Pam & Tommy, de veelgeprezen serie die vanaf deze week te zien is, laat zien dat de gestolen sekstape vooral Pamela Anderson pijn deed.

pamela anderson tommy lee huwelijk
Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

Iedereen die weleens zichzelf en/of zijn geliefde in ontblote toestand heeft vastgelegd, weet één ding zeker: het is niet de bedoeling dat iemand anders het ooit ziet.

Dat geldt ook voor Pamela Anderson, het voormalige covermodel van Playboy die ineens haar intiemste moment de wereld over zag vliegen. En dit speelde zich nog allemaal af in het pre-Twitter en Instagramtijdperk. Kun je nagaan wat een moeite mensen deden om die tape destijds te zien te krijgen. 

Pamela was vijfentwintig jaar geleden dolverliefd op Mötley Crüe-drummer Tommy Lee. Een duo geschapen in de hemel, zo leek het. Twee mensen die hun glas nog een keer bij lieten vullen toen testosteron werd bijgeschonken; twee mensen die een bar vooral zien om er op te dansen in plaats van er aan te zitten.

Die gingen door het leven als twee Maagdenburgerhalve bollen (dat is een natuurkundig fenomeen waarbij twee halve bollen zo hard tegen elkaar aan worden gezogen dat er in het midden een vacuüm ontstaat). Afijn, ze gingen binnen een minuut trouwen en dat huwelijk werd bezegeld met een, je verwachtte het al, sekstape. 

pamela anderson tommy lee huwelijk
Het huwelijk op het strand van Cancun, februari 1995.

Omdat ook Tommy Lee en Pamela zo hun grenzen hebben aan wat ze willen delen met de mensheid ging de tape in een kluis. Die zouden ze ooit weer eens tevoorschijn halen op een koude, lange winternacht om het geheel met de gordijnen dicht te bekijken.

Maar toen was er een elektricien die mot had met Tommy. Iets met een rekening die de drummer niet wilde betalen. Uit wraak dook de elektricien in de kluis (daar was hij blijkbaar vaker geweest vanwege klusjes voor Tommy) en griste er wat uit in de hoop Tommy zo aan het betalen te krijgen. 

De elektricien (in de serie gespeeld door Seth Rogan) had geen idee wat er op die tape stond, maar toen hij hem thuis in de videorecorder schoof (ja lieve mensen, zo ging dat vroeger), dacht hij maar een ding: pure solid gold

Er werd besloten de tape te kopiëren en hem te koop aan te bieden. Voor 59 dollar konden mensen hem kopen en hup, daar ging de tape, de hele wereld over. 

Pamela Anderson zegt dat de tape haar leven heeft geraakt. Ze was kwetsbaar, ze voelde zich misbruikt. En waar het voor Tommy Lee bijdroeg aan zijn masculiene sexappeal, schoot bij haar de sletfactor naar de rode regionen. Ze heeft dat nooit ten goede kunnen keren en wil er nog steeds niets mee te maken hebben. Ook met de nieuwe serie Pam & Tommy niet, al had ze daar financieel best een slaatje uit kunnen slaan. Er bestaat een Pamela van vóór de sekstape en een Pamela van na die ervaring. Die laatste woont tegenwoordig in Canada, waar ze zich het liefst bezighoudt met literatuur en kunst. Hoe dan ook was de sekstape een breekpunt in haar carrière.

De serie Pam & Tommy wordt bejubeld en geprezen.‘Een scherpe, grappige en aangrijpende herbestudering van een gebeurtenis die ooit een makkelijke punchline was,’ las ik ergens. Maar voor Pamela Anderson is het vooral een pijnlijke herinnering aan iets waarvan ze hoopte dat er inmiddels een dikke deken over was gegooid. 

Pam & Tommy is vanaf 2 februari te zien op Disney+.
Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg