PAN Amsterdam: hier krik je je kunstniveau op

Van juwelen tot muurschilderingen en werken uit de 17e eeuw – gaat dat zien.

Entertainment
Dexter Morgan is back in business
Door Redactie
Entertainment
Kies je favoriete filmkapsel (deel 1)
Door Arno Kantelberg

PAN Amsterdam is dé nationale beurs met een duizelingwekkend en gevarieerd aanbod van antiek, design, moderne en hedendaagse kunst. Ruim 125 gevestigde kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders tonen van 24 november tot en met 1 december 2024 een veelzijdig, hoogwaardig kunstaanbod dat ruim 5.000 jaar kunstgeschiedenis omvat.

PAN, in de RAI Amsterdam, wordt jaarlijks door meer dan 40.000 kunstkopers en -liefhebbers bezocht. En het aanbod is uit en te na gecheckt: een team van 80 onafhankelijke keurmeesters tekent voor de authenticiteit en kwaliteit van het aanbod. Dus je kunt met een gerust hart je spaarpot meenemen.

De hoogtepunten

Om je te gidsen – we zijn de beroerdste niet – hebben we enkele hoogtepunten uit de 37e editie van de beurs voor je op een rij gezet.

Jan Cremer en zoon Ivan

In juni overleed schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer (1940-2024). Naar aanleiding hiervan presenteert galerie Helga Hofman tijdens PAN 2024 de tentoonstelling Portretten van het landschap, met werk van vader Jan en zoon Ivan Cremer. Materie speelt de hoofdrol in de dialoog tussen Jans olieverfschilderijen en keramiek enerzijds en Ivans portretsculpturen anderzijds.

Noordkaap III, Jan Kremer

Gouden burgemeesters insigne

Endlich Antiquairs toont een gouden draagteken met centraal een plaquette uit parelmoer met het wapen van de stad Amsterdam. Aan de achterzijde staat de naam Egbert de Vrij Temminck gegraveerd. De Vrij Temminck, tussen 1749 en 1784 drieëntwintig keer burgemeester van Amsterdam – dat gaat Halsema niet lukken. Mogelijk heeft hij dit insigne – dat aan een gekleurd lint werd gedragen – voor zichzelf besteld. Dat zien we Halsema dan weer wel doen. Hieronder links de plaquette.

Zeeslagje

Galerie Bijl-Van Urk presenteert De Slag bij Focchies van Bonaventura Peeters de Oude (1614). Zie hierboven rechts. Deze zeeslag bij de haven van Focchies (nu westkust Turkije, in de buurt van Izmir) maakte deel uit van de Kretenzische Oorlog. Het was de enige zeeslag waaraan Nederlandse huurschepen deelnamen. De Nederlanders vochten aan de zijde van de Venetianen tegen de Ottomanen. Het werd een verpletterende overwinning voor de gecombineerde Venetiaanse/Nederlandse vloot.

Museale juwelen

Juwelenontwerpster Bibi van der Velden exposeert met een aantal museale, one-of-a-kind stukken. Zo is er de Hermitage ring (hieronder), ontworpen voor de expositie Juwelen in het voormalige Hermitage Museum Amsterdam. Blikvanger is ook de Rock Pool Bracelet, een organisch ontwerp met diamanten en een cluster van Keshi-parels in de tinten blauw, wit en grijs.

Muurschilderingen

Galerie m.simons maakt haar debuut op de PAN met een speciaal voor haar stand vervaardigde muurschildering van Jan van der Ploeg (1959) in de afmetingen 3 bij 3 meter. Van der Ploeg is met zijn muurschilderingen (zie hierboven)niet alleen op prominente plekken in de publieke ruimte maar ook in grote musea (waaronder Kunstmuseum Den Haag, Boijmans van Beuningen Rotterdam en Rijksmuseum Twenthe, Villa Mondriaan) vertegenwoordigd. Van de inmiddels meer dan 500 muurschilderingen die hij heeft vervaardigd zijn er vele bij verzamelaars thuis gemaakt.

Art Deco juweel

Marjan Sterk Fine Art Jewellery brengt een verleidelijke armband van Cartier uit ca. 1945. De geometrie in het ontwerp borduurt voort op de stijlkenmerken van de Art Deco. Maar terwijl in de jaren ’20 gebruik zou worden gemaakt van platina en veel diamant is deze armband uitgevoerd in geelgoud; slechts een enkel randje blauwe saffieren accentueert het ontwerp. De vormgeving is in tegenstelling tot de klassieke Art Deco veel architectonischer en drie-dimensionaler en daarom ook krachtiger en spannender. Hoewel Retro een stijl is die vooral in de Verenigde Staten tot bloei kwam, heeft het ambitieuze Cartier met deze prachtige armband een schoolvoorbeeld vervaardigd.

Porselein

Aanhakend bij Amsterdam 750 Jaar, één van de thema’s van PAN 2024, brengt Vanderven Oriental Art een collectie Chinees blauw/wit export porselein. In de 17de en 18de eeuw was Amsterdam lange tijd achtereen het grootste handelscentrum voor Chinees porselein in Europa. In deze historische context past Vandervens collectie. Het porselein, een voorbeeld zei je hieronder, werd besteld door kooplieden van de VOC en diende als handelswaar.

Boeken

WonderWood, een mix tussen winkel en galerie, bestaat 25 jaar en viert dit met twee bijzondere boeken. Boek WonderWood 25, gratis voor alle vrienden van Wonderwood, geeft informatie in woord en beeld over plywood, design en kunst. In een oplage van 500 stuks is het slechts verkrijgbaar op de PAN. Het tweede boek, Collectors Item, bestaat uit boek Wonderwood 25 plus als extra’s 8 originele en gesigneerde kunstwerken van Klaas Gubbels, Mark Brusse, Eric Mathijsen, Jeroen Henneman, Floris Hovers, Antonius Driessens, Egmondatelier en Jeroen Wand. De oplage telt 40 stuks.

PAN Praktisch

Meer informatie over het programma van PAN: Pan.nl/nl, een overzicht van de deelnemers van PAN Amsterdam 2024: Pan.nl/exhibitors, informatie over tickets en prijzen hier.

Amsterdam RAI, Hall 8, Europaplein, 1078 GZ Amsterdam. Zondag 24 november t/m zondag 1 december.

Honger gekregen van al dat fraais? Kijk dan eens hier en hier.

Openingsbeeld: Natascha Libbe

Entertainment
Dexter Morgan is back in business
Door Redactie
Entertainment
Kies je favoriete filmkapsel (deel 1)
Door Arno Kantelberg