Panerai’s Submersible Elux LAB-ID maakt eigen lichtshow

Panerai maakt doorbraak waar mechanische energie wordt omgezet in elektriciteit.

In z’n geschiedenis van al meer dan 150 jaar zijn de duikhorloges van Panerai altijd van cruciaal belang geweest. Van de Italiaanse marine tot aan ‘gewone’ duikers, waar de Luminor of de Submersible nooit van hun pols af gaat. Nu heeft de Italiaanse horlogemaker de Submersible Elux LAB-ID gecreëerd, met een baanbrekend nieuw mechanisch uurwerk.

Vaak zijn het grote woorden, maar deze Panerai maakt oprecht een sprong in mechanische luminescentie. Dit horloge is ontwikkeld door het Panerai’s creatieve studio, Laboratorio di Idee, en staat voor acht jaar aan onderzoek en ontwikkeling. Het beschikt over een volledig mechanisch uurwerk dat op verzoek licht aandrijft, wat wordt opgeslagen in vier ‘energieopslagvaten’ (ofwel veertonnen in horologische termen) die mechanische energie omzetten in elektriciteit.

De Submersible Elux LAB-ID is een eerbetoon aan Panerai’s erfenis op het gebied van luminescentie, Het verlichtingssysteem van het horloge, geactiveerd door een gepatenteerd pusher-protector-systeem, verlicht de wijzerplaat en de ring gedurende maximaal 30 minuten. De 49mm Ti-Ceramitech-kast, gemaakt van keramisch titanium, is zowel lichtgewicht als uitzonderlijk duurzaam, met een blauwe tint geïnspireerd op de zee.

Terug naar de basis. Wat oplichtende wijzers van horloges in het donker betreft, zijn er de twee voornaamste opties: geverfde wijzers zoals het alomtegenwoordige Super-LumiNova of op gas gebaseerd tritium. Vergelijkbaar met glow-in-the-dark-objecten, die de zon gebruiken om hun glans op te laden en te behouden voor drie tot acht uur. Soms genoeg om je de nacht door te helpen, maar alleen als je buiten bent geweest of de hele dag onder een UV-licht hebt gestaan. IWC heeft onlangs zelfs Super-LumiNova gemengd met keramisch poeder om een ​​volledig gloeiende horlogekast te creëren.

Wat de nieuwe Submersible Elux LAB-ID betreft is het uurwerk voorzien van een nieuw mechanisch uurwerk dat energie opslaat om de lume van de wijzerplaat van stroom te voorzien. Het eigen automatische kaliber P.9010/EL slaat energie op voor de elektrische lume die via een microgenerator aan de wijzers, indexen en bezelpip wordt geleverd.

Door op een knop op de ‘acht uur’-positie te drukken, lichten LED’s 30 minuten per keer op. Je kunt nogmaals op de knop drukken om deze uit te schakelen. Er is ook een vermogensmeter voor het licht aan de onderkant van de wijzerplaat. De LED’s worden aangevuld met echte Super-LumiNova X2-accenten op de indexen en uurwijzer, met Super-LumiNova X1 op de minutenwijzer en randpip.

Het horloge is daarmee aardig groot met een diameter van 49mm en een dikte van 21.9mm Om de potentiële zwaarte van dit horloge te verzachten, heeft Panerai ervoor gekozen om een ​​titanium-keramische mix te gebruiken die ze Ti-Ceramitech noemen, die 44 procent lichter is dan staal en 10 keer de breuksterkte heeft van gewoon keramiek. Het horloge komt op een blauwe rubberen band.

Dit horloge is beperkt tot slechts 150 stuks en wordt dus aangedreven door het P.9010/EL-kaliber, met zes veertonnen voor de energie: vier voor de verlichting en twee voor de tijdwaarneming. De onderwater Elux LAB-ID is waterbestendig tot 500 meter en kost €108.000.