Crowdfunding voor ’s werelds grootste cruiseschip

Een Italiaanse ontwerpstudio plant ’s werelds grootste cruiseschip, de ‘Pangeos’. Het verrassende: het heeft de vorm van een schildpad.

Nog niet zo lang geleden kondigde de rederij Royal Caribbean het grootste cruiseschip ter wereld aan: de ‘Icon of the Seas’ gaat de wereldzeeën bevaren op een oppervlakte van 1.200 vierkante meter en met een lengte van 365 meter. Inclusief zwembaden, ontspanningsruimten en pretparken. Het is gepland om vanaf 2024 uit te varen en zijn eerste reis naar het Caribisch gebied te maken.

Nu gaat de Italiaanse ontwerpstudio Lazzarini nog een stap verder: ze hebben de plannen gepubliceerd voor een cruiseschip dat 550 meter lang en 610 meter breed wordt. Het bizarre eraan: het schip heeft de vorm van een schildpad.

De unieke vorm wordt door de makers het ‘Tera-jacht’ genoemd, het schip zelf heet Pangeos, gebaseerd op het voormalige supercontinent Pangaea, waaruit de huidige continenten zouden zijn ontstaan. De drijvende schildpad is ontworpen voor in totaal 60.000 mensen. Even ter vergelijking: de ‘Icon of the Seas’ biedt plaats aan maximaal 7.600 mensen.

In tegenstelling tot klassieke cruiseschepen zijn er echter geen pretparken, waterglijbanen en zwembaden gepland voor de Pangeos. In plaats daarvan lijkt het geheel op een drijvende stad. Studio Lazzarini zegt er zelf het volgende over: “De Pangeos zijn als tien aan elkaar gekoppelde cruiseschepen, maar in plaats van kamers hebben gasten de beschikking over complete huizen, villa’s en appartementen.” Het dak wordt voorzien van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit en landingsplatforms voor helikopters.

Om het schip te laten drijven, moeten 30.000 kleine cellen in de romp worden geïnstalleerd. Ze zouden de Pangeos moeten veranderen in een onzinkbaar platform. De aandrijving daarentegen wordt verzorgd door negen elektromotoren van elk 16.800 pk, die ervoor zorgen dat het schip zich op kruissnelheid met zo’n negen kilometer per uur kan voortbewegen. De vorm is dus ook niet willekeurig gekozen: De schildpad is een symbool van de zee en in dit geval lijkt de snelheid op de manier van voortbewegen van een zeeschildpad.

De Pangeos is nog maar een concept: Lazzarini Design schat de kosten van het megaschip op zo’n acht miljard dollar en de bouwtijd zal naar verwachting acht jaar bedragen. Daarnaast zou er eerst een speciaal droogdok gebouwd moeten worden waar het Tera jacht überhaupt gebouwd en te water gelaten kan worden. Door middel van crowdfunding kun je het project realiteit maken, door je eigen appartement te alvast te reserveren.

Beeld: Lazzarini Design Studio