Kan parfum verdampen?

Elke man laat zijn parfumflacon weleens een tijdje ongebruikt op de plank staan. Maar is dat wel verstandig?

Ja, parfum kan verdampen als je de flacon langdurig laat staan. De snelheid waarmee dit gebeurt, hangt af van verschillende factoren, zoals de samenstelling van het parfum, de kwaliteit van de flacon en de omgevingsomstandigheden.

1. Samenstelling van het parfum

De vluchtige aromatische stoffen in parfum zijn gevoelig voor verdamping, vooral als het parfum alcohol bevat. Hoewel parfum in een afgesloten flacon zit, kan het toch geleidelijk verdampen door de porositeit van het glas of door de kleine opening van de verstuiver.

2. Kwaliteit van de flacon

Parfumflacons zijn ontworpen om de invloed van lucht en licht op het parfum te minimaliseren. Hoogwaardige flacons hebben vaak een betere afdichting en zijn gemaakt van materialen die minder vatbaar zijn voor verdamping

Is eau de toilette hetzelfde als parfum? Lees het hier.

3. Omgevingsomstandigheden

De omgeving waarin je de flacon bewaart, kan van invloed zijn op verdamping. Blootstelling aan direct zonlicht, hoge temperaturen of vochtigheid kan de verdamping versnellen.

Is het te voorkomen?

Om te voorkomen dat parfum te snel verdampt, kun je deze voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Bewaar je flacons op een koele, donkere plaats, zoals een lade of kast.
  • Vermijd blootstelling aan direct zonlicht en hoge temperaturen.
  • Houd de flacon altijd goed afgesloten wanneer je hem niet gebruikt.
  • Als je een verstuiver gebruikt, zorg dan dat deze stevig is afgesloten om te voorkomen dat er lucht in de flacon komt.

Hoewel verdamping na verloop van tijd onvermijdelijk is, kun je door zorgvuldige opslag de levensduur van je parfum verlengen en ervoor zorgen dat de geur zo lang mogelijk behouden blijft.