Is Past Lives de beste film van dit jaar?

Critici bedelven ‘m onder de ‘vijf sterren’ en Guillermo del Toro noemt het ’t beste debuut in decennia. Is dit 2023’s beste?

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie

De laatste hit onder de film-lievende-lui is Past Lives. Er wordt zelfs gespeculeerd dat dit de beste film van 2023 is, door de sterrenregens van de gevestigde kranten en de prijsbeloften op de grote filmfestivals. Het enigszins hartverscheurende, maar ook geruststellende debuut van Celine Song gaat over de verschillende levens die je had kunnen leiden. Een populair ‘wat als’-vraagstuk dat op een hele zachte, innemende manier wordt overgebracht.

In Past Lives vragen Nora (Greta Lee) en Hae Sung (Teo Yoo) zicht af wat er van hun tienerliefde over is gebleven nadat ze elkaar 25 jaar niet hadden gezien. Wat als Nora nooit als jong kind vanuit Zuid-Korea naar Canada was geëmigreerd? Wat als ze elkaar 12 jaar na die emigratie niet online uit het oog waren verloren – wat als er wat was overgebleven aan al dat videobellen, al potentie en al die beloften? Wéér 12 jaar later ontmoeten Nora en Hae Sung elkaar voor het eerst weer in het echt, als Hae Sung “op vakantie” in New York Nora opzoekt. Nora is onderhand getrouwd met Arthur, woont samen met hem in New York en timmert hard aan haar carrière. Maar ze wordt door de herenigde tienerliefde overspoeld door emoties van wat had kunnen zijn.

Van links naar rechts: Nora (Greta Lee), Arthur (John Marago) en Hae Sung (Teo Yoo).

Celine Song onderzoekt ideeën over ons lot, onze verwachtingen en de toevalligheid van het leven. Voor de kijker is het een emotionele achtbaan die schommelt tussen hartenleed en berusting, maar Song verschrijpt zich nooit naar irritante cliché’s of makkelijke verhaallijnen. Past Lives maakt van het ‘nu’ een aangijpende film die deels doet mijmeren naar andere scenario’s en deel geruststeld over al het moois dat we nu hebben.

Dus ja, dit zou inderdaad zomaar een van de beste, meest doordachte en innemende films van 2023 kunnen zijn.

Past Lives werd de grote verrassing van de filmfestivals van Berlijn en Sundance eerder dit jaar. Bekende regisseur Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth, Hellboy en The Shape of Water) noemt het ’t beste debuut in decennia. Zelf bepalen wat je ervan vindt? De film is nu te zien in een aantal Nederlandse bioscopen.

Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Hij is er: de trailer van ‘Joker: Folie à De...
Door Redactie