Deze nieuwe Patek Philippe herdefinieert de chronograaf

Deze nieuwe platinum Patek bevat zeven gloednieuwe patenten. Voor als je daar prijs op stelt.

Net toen je dacht dat de stroom aan nieuwigheden van Watches & Wonders aan het afnemen was, komt Patek Philippe nog even met een post-beurs showstopper.

Kort na de sluiting van de Watches and Wonders horlogebeurs in Genève – de belangrijkste van het jaar – lanceert Patek de 5470P, een sportieve maar hoogwaardige monopusher-chronograaf, die wordt aangedreven door een uniek uurwerk van Patek.

Schijn bedriegt

De 41mm platina kast van het horloge herbergt het gloednieuwe kaliber CH 29-535 PS 1/10 – het eerste horloge-uurwerk van Patek dat ooit een 1/10e van een seconde meet. Dit lukt door het high-beat, 36.000 t/u-uurwerk. Deze bevat eigenlijk twee afzonderlijke chronograafcomplicaties, beide bediend via de monopusher op 2 uur.

Hoewel Patek Philippe de afgelopen jaren de krantenkoppen heeft gedomineerd dankzij de waanzinnige populariteit van zijn roestvrijstalen Nautilus – inclusief de Tiffany-blauwe versie – werd het merk niet de grootheid door stalen sporthorloges. Het zijn eerder de gecompliceerde uurwerken van Patek die altijd indruk maakten.

Het relatief bescheiden uiterlijk van de 5470P bedriegt. Ten eerste is het geen stalen kast, maar één van platina. En er is veel meer aan dit horloge dan de eenvoudige, handmatig opgewonden monopusher-chronograaf doet vermoeden.

31 Patenten, 7 Primeurs

Er zijn niet minder dan 31 patenten verpakt in het uurwerk dat dit horloge aandrijft. Voortbouwend op bestaande innovaties werden zeven van die patenten ontwikkeld voor dit specifieke horloge. Dus waar zorgt dat precies voor?

Ten eerste een chronograaf die tot op 1/10e van een seconde meet. De rode wijzer in het midden reist in een oneven 12 seconden rond de wijzerplaat, terwijl de witte wijzer de gebruikelijke 60 seconden nodig heeft om een ​​rotatie te voltooien. Op deze manier is het gemakkelijk af te lezen tot op die 1/10e van een seconde. Als je die behoefte tenminste hebt in je leven.

Monopusher

Dit alles wordt gedaan met een druk op één knop, vandaar de naam ‘monopusher’ in plaats van de typische twee knoppen die je op de meeste chronografen vindt. Het is ook opmerkelijk, in ieder geval voor verzamelaars die zulke dingen bijhouden, dat dit Pateks eerste ‘high-beat’ chronograaf is, werkend op 5Hz (zie ook de Zenith El Primero) in plaats van de gewone 4Hz of lager.

De aard van dergelijke horloges en hun aantrekkingskracht is in feite extreem technisch. Het is voor het type high-end verzamelaar die graag precies wil weten hoe zijn of haar horloge werkt. Het uurwerk omvat bijvoorbeeld in wezen twee afzonderlijke chronograafmechanismen: één voor de wijzer die aftelt tot 1/10e van een seconde en een andere voor de meer traditionele chronograaf.

De Patek Philippe Grand Complications 5470P is geen horloge dat je overal op Instagram zal vinden. Daarvoor is ‘ie net wat te understated. Ondanks zijn toegankelijke ontwerp en draagbare 41mm kast, is dit het soort horloge met een ‘op aanvraag’ prijskaartje en Patek zal er waarschijnlijk niet veel van per jaar produceren. Hoewel het niet strikt een beperkte oplage is.

Indrukwekkend blijft ‘ie wel met een diepblauwe wijzerplaat en opgelegde witgouden Breguet-cijfers en een bicompax-lay-out met lopende seconden en een 30-minuten chronograafteller.