Feest! Paul McCartney 80 jaar

Bij de 80e verjaardag van muziekgenie Paul McCartney; de stijl van de ‘cute Beatle’ in 11 beelden.

Paul Linda McCartney
Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

1960

paul McCartney's Cavern
In de Cavern Club in Liverpool waar The Beatles voor het eerst optraden, en waar ze ook hun manager Brian Epstein ontmoetten. Hier gaat Paul McCartney nog gekleed in het leren jack dat hij en Lennon ook droegen in hun eerste bandje The Quarrymen. De stijl van de rocker, afgekeken van Amerikaanse helden als Little Richard, werd hierna vervangen door de Britse mod-stijl.

1963

Beatles
In de door Pierre Cardin ontworpen Nehru-jasjes zonder kraag. The Beatles droegen soortgelijke jasjes (maar met opstaand kraagje) tijdens hun legendarische concert in Shea Stadium, het honkbalstadion van de New York Mets. Het was de eerste keer dat een band in een sportstadion speelde, en na het optreden werden de jasjes een rage in de Verenigde Staten.

1967

Achter de schermen bij de opnames voor de Beatles-film Magical Mystery Tour. De wazigheid van de film past wel bij de gebreide spencer die McCartney hier draagt. Muzikaal waren The Beatles overigens op de toppen van hun kunnen, zo bewijst het album Magical Mystery Tour, met daarop onder meer Penny Lane, Strawberry Fields, Fool on the hill, All you need is love en I am the walrus.

1971

The McCartney Family at Gatwick
Met het gezin op het vliegveld van Gatwick, onderweg naar het huwelijk van Mick en Bianca Jagger in St. Tropez. De laarzen en corduroy broek waren in deze jaren favoriet van McCartney, die zich teruggetrokken had op de boerderij in Schotland die hij eigenlijk alleen maar ooit voor belastingtechnische redenen had gekocht. De cowboy-blouse is een fraaie opsteker, net als de bruinleren koffer die hij in die tijd overal mee naartoe nam. Opdruk op de koffer: ‘Billy Martin Fortworth Texas’ (Billy Martin was een pseudoniem van McCartney).

1972

Paul and Linda McCartney
Curieuze combinatie van gestreept clowns-shirt en Schotse ruit. De bretels maken het niet minder clownesk, en eigenlijk passen de polkadots in de jurk van Linda daar weer perfect bij.

1973

Paul McCartney
Een geheel wit ensemble met Wimbledonachtige referenties – McCartney draagt zelfs witte canvas gympen (jammer van de donkere kousen). Maar de show wordt hier natuurlijk gestolen door het geweldige kapsel. Dit is een mullet zoals we die kennen uit de jaren zeventig, dus met getoupeerde kuif.

Eind jaren 70

PAUL AND LINDA MC CARTNEY IN SAINT TROPEZ
In St. Tropez met Linda, die een vrolijke bloem in het haar draagt. Paul McCartney houdt het zomers in een Hawai-shirt dat hij open draagt. De mat in de nek is hier nog keurig op lengte.

1980

Met keurig kapsel en in huiselijk gebreid vest in de video voor Waterfalls, het nummer dat jaren later schaamteloos gekopieerd zou worden door TLC, die zelfs de regel Don’t go chasing waterfalls ‘leenden’.

1980

'Paul Mccartney And Michael Jackson'
Met Michael Jackson in de studio, waarschijnlijk voor de opname van The girl is mine, de gezamenlijke hit die Jackson opnam op zijn legendarische Thriller-album. Zowel Jackson als McCartney gaan hier gekleed in hun goody two shoes-garderobe, namelijk in geruit overhemd met pull-over. Nette jongens.

2015

Kanye West gaat helemaal gescheurd gekleed in de videoclip bij het heerlijke nummer FourFiveSeconds (zang: Rihanna), maar McCartney houdt het cool and collected met een stoer jekkie en jeans. Het haar van de voormalige Beatle is nog altijd lang, zij het iets gedekter dan de mat van weleer. Maar dat halflange haar (geverfd, dat wel) blijft hem die jongensachtige uitstraling geven.

2021

Paul McCartney and Mary McCartney
Met dochter Mary bij de première in Londen van de even indrukwekkende als indrukwekkend lange documentaireserie The Beatles: Get Back. McCartney keert hier terug bij het oorspronkelijke mod-uniform: smal getailleerd doublebreasted jasje en dunne das. Fraai.

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder