Paul Newmans Rolex Daytona’s gaan voor miljoenen onder de hamer

Een Paul Newman Rolex is goud waard op een veiling. Binnenkort veilt Sotheby’s er twee.

Een Cool Hand Luke-rekwisiet, Joanne Woodwards trouwjurk, een racepak van Newman en een schat aan Amerikaanse volkskunst behoren tot de voorwerpen die ‘meer inzicht geven in wie het acteurspaar was, buiten hun glamoureuze Hollywood-persoonlijkheden’.

Veilinghuis Sotheby’s bereidt een verkoop voor van meer dan 300 items uit de collectie van Paul Newman en Joanne Woodward. Newman overleed in 2008 op 83-jarige leeftijd, 50 jaar lang was hij getrouwd met Joanne Woodward, die nog wel leeft. Al leeft de 93-jarige een teruggetrokken bestaan sinds ze in 2007 Alzheimer kreeg.

De collectie, The World of Joanne Woodward and Paul Newman, zal in juni van dit jaar bij Sotheby’s in New York onder de hamer gaan. Het omvat voorwerpen die een kijkje geven in zowel het professionele als het persoonlijke leven van het echtpaar, dat onlangs werd beschreven in de zesdelige HBO Max-docuserie The Last Movie Stars, geregisseerd door Ethan Hawke.

Twee items die ooit eigendom waren van wijlen Paul Newman – Rolex Daytona’s – hebben al bewezen zeer verzamelbaar te zijn op een veiling. Een zeldzame Rolex Daytona van Newman werd al in 2017 voor $17,8 miljoen geveild. Een andere Daytona bracht drie jaar later $5,4 miljoen op.

Elk van de nog te veilen horloges heeft een geschatte waarde van 500.000 tot 1 miljoen dollar. Al zal dit hoogstwaarschijnlijk vele malen hoger uitvallen. Eén van de Rolexen, een stalen automatische chronograaf uit 1993, werd aan Newman gegeven nadat zijn raceteam in 1995 de TS-1 klasse won tijdens de 24 uur van Daytona.

Newman, één van de teameigenaren, was ook coureur en werd op 70-jarige leeftijd de oudste persoon ooit die de race won. Dat record staat overigens nog steeds in het Guinness Book of World Records. Als officiële partner van de race schonk Rolex de acteur het horloge. Op achterzijde staat de inscriptie: ‘Paul Newman – Rolex Motorsports Man van het Jaar 1995’.

Newman bezat dit horloge totdat hij het in 1999 veilde voor een goed doel, maar hij verwierf het op de een of andere manier later in zijn leven weer terug. Nu wordt het dus opnieuw aangeboden. Het andere horloge was een geschenk van Woodward in 2006. De witgouden Daytona was de laatste van drie Rolex Daytona’s die ze aan haar man gaf. Op de achterkant van het horloge staat ‘Drive Very Slowly Joanne’.

De veiling is op 9 juni aanstaande.

Fotografie: Sotheby’s