Bij Paul Smith gaat een lichtje branden

Onze favoriete Britse ontwerper laat je huis naar de Engelse zomer, ijzeren hekwerken of boeken ruiken. In a good way.

Paul Smith is al decennia een baken in de mannenmode. Vanaf het bescheiden begin in Nottingham in 1970 is het merk uitgegroeid tot een globale speler met meer dan 130 winkels wereldwijd in 60 landen. De stijl van de onafhankelijke designer: een klassieke basis met een moderne, vaak grappige, maar altijd kleurrijke twist.

Amsterdam

Enkele jaren geleden ontmoette ModMod de ontwerper in Amsterdam. Dat leverde onder meer deze quotes op:

“Ik sta iedere dag om kwart over vijf op om baantjes te gaan trekken en te gaan zwemmen. Dat doe ik al bijna dertig jaar. Daar kom ik iedere dag een andere zwemmer tegen. Ik kwam met ‘m aan de praat, je moet toch wat met zijn tweeën in zo’n leeg bad, en het bleek een hartchirurg te zijn. In zijn carrière had hij al zo’n 9.000 hartoperaties verricht, ook bij kinderen! Dat is wel even wat belangrijker dan een modeontwerper. Die man was zo bescheiden, Heeft veel indruk op me gemaakt. Als ik dan hoor hoe arrogant veel ontwerpers en creatieven zich opstellen…. In hemelsnaam, hoe durven ze!”

“Als ik geen modeontwerper was geworden, dan was ik gaan fotograferen, Of beter was ik doorgegaan met fotograferen, want ik fotografeer als sinds mijn elfde. Mijn vader was fotograaf dus in die zin was het misschien wel logischer geweest.”

“Geweldig om de Queen te ontmoeten, maar waar het uiteindelijk om gaat is gezondheid en liefde om je heen.”

“Mensen vergelijken tegenwoordig te veel hun leven met dat van anderen. De mate waarin iedereen online bezig is, is buiten proporties. Er is totaal geen evenwicht meer. Geen balans. Mijn omroep aan vooral jonge mensen die wel bezeten lijken: kijk eens op van die schermpjes en kijk eens om je heen!”

Geurkaarsen

Met mode en accessoires heeft hij naam gemaakt en ook is er al jaar en dag een uitgebreide geurenlijn. En nu is er een home collectie die bestaat uit geurkaarsen en geurstokjes.

De kaarsen in Paul Smith Home zijn kleurrijk en de verpakking is herbruikbaar. De kaarsencollectie bestaat uit vijf geuren, die elk zijn geïnspireerd op herinneringen van de ontwerper. Sunseeker is een geurend eerbetoon aan Smith’s zomeruitstapjes, Early Bird herinnert aan de ijzeren leuningen van Paul Smith’s Londense winkel, Daydreamer neemt je mee naar Franse lavendelvelden, Botanist is geïnspireerd op Engelse tuinen en Bookworm weerspiegelt de sfeer van zijn met boeken gevulde kantoor.

Ook de verpakking is uiteraard dik in orde. De tweekleurige glazen pot waarin elke kaars zich bevindt kan opnieuw gebruikt worden als vaasje en heeft een deksel dat ook als onderzetter gebruikt kan worden.

Ook geinig: bij het opbranden komt er na een paar uur weer een andere geur vrij. Zo haal je alles uit je geurkaars.

De Paul Smith collectie huisgeuren biedt drie opties voor elke geur: een kaars van 240g met één lont (€75), een kaars van 1kg met drie lontjes (€235) of geurstokjes van 250ml (€125). Onder meer te koop bij de Bijenkorf en de eigen Paul Smith winkels.