De schoonheid van imperfectie

Van de duurste tulp aller tijden kunnen we dit leren: er bestaat zoiets als perfecte imperfectie.

atelier munro perfecte imperfectie
Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg

Soms biedt iemand ongevraagd advies: “Arno, het dunne gedeelte van je stropdas komt er onderuit.” Ik heb altijd compassie met zo iemand, misschien zelfs wel enige bewondering omdat er weinig heren zijn die zich esthetisch durven te engageren, dus áls het dan gebeurt, moet je dat niet de kop indrukken. Maar mijn antwoord is altijd hetzelfde: “Dat hoort zo.”

Mijn stropdas komt zelden lager dan de navel. Dat is niet zoals het hoort, inderdaad.

Het brede uiteinde van de das hoort bij de broekband te eindigen. En volgens de regels van de etiquette dient het dunne gedeelte verstopt te worden achter het brede gedeelte. Dat dunne gedeelte dient niet, zoals bij mij het geval, van links naar rechts te zwieren als de sloopkogel in Miley Cyrus’ video voor Wrecking Ball.

de meest gewilde tulp aller tijden was eigenlijk een gemankeerde bloem

De tulp die we kennen onder de Latijnse naam Semper Augustus was ooit de populairste bloem op aarde, misschien wel het meest gewilde object ter wereld. In de jaren dertig van de zeventiende eeuw werd er 5400 florijnen betaald voor een bol van de Semper Augustus. Voor dat bedrag kon je destijds een behoorlijk grachtenpand kopen.

De ironie is dat de meest gewilde aller tulpen eigenlijk een gemankeerde bloem was. De Semper Augustus was geïnfecteerd met een virus; het mozaïekvirus. Die infectie gaf de Semper zijn bijzondere uiterlijk. Het met wit dooraderde rood van de prachtige tulp was het gevolg van een beperking.

Hoe zou de Semper Augustus eruitgezien hebben als er geen infectie was geweest? Waren de bladeren effen rood geweest. Was er helemaal geen wit ingeslopen? Was het een perfecte bloem geworden, eentje die voldoet aan de criteria van hoe het hoort?

Perfectie is een vorm die geen gebreken kent. Perfectie is het ideaal, de staat waarin alles klopt. Perfectie is waar we allemaal naar streven. Maar wie definieert wat perfect is? 

Perfectie is waar we allemaal naar streven, Maar wie definieert wat perfect is? 

De Semper Augustus is een sprekend voorbeeld van perfecte imperfectie. Dat klinkt als een contradictie, want hoe kan iets wat imperfect is überhaupt perfect zijn? Maar de perfecte imperfectie is de verdieping waarvan je niet wist dat-ie bestond; als de kruipruimte in Being John Malkovich. Een geheime ruimte waar je in hogere sferen komt. Je moet alleen weten hoe je bij die ruimte komt.

Je bent geneigd om imperfectie te veroordelen. Bijvoorbeeld wanneer de stiksels bij een knoopsgat onregelmatig zijn (juist een teken van maatwerk), of wanneer de knopen bij een double breasted jasje niet gesloten worden (een heel ander silhouet creërend). 

Maar het is met kleding net als met woorden. Het gaat er niet om wat je draagt (of zegt), maar hoe je het draagt (of zegt). Moraal van dit verhaal: omarm de imperfectie.

Dit essay is onderdeel van een campagne van Atelier Munro in samenwerking met ModMod. Het doel: Manifesting character. 
Dus manifesteer mee, en kies je eigen stijl.
Stijlpastoor
Angelina Jolie on Set of "Life or Something Like It"
Vlek in je kleding? Zo krijg je het eruit
Door Arno Kantelberg
Stijlpastoor
Warren Beatty
Geen enkele man kan zonder…
Door Arno Kantelberg